Bir futbol takımında, orta saha oyuncularının
maç boyunca yaptığı koşu, hem forvet, hem de defans oyuncularından daha fazla.

Futbol Federasyonu'nca aylık çıkarılan futbol eğitim yayınlarının yazarı
Dr. Veysel Küçük, günümüz futbolunun, daha karmaşık teknik becerilere, taktiksel düşünceleri geliştirmeye ve fiziksel ihtiyaçlardaki artışa dayandığını belirterek, "Son 10 yılda bir futbolcunun maç içerisinde kat ettiği mesafenin arttığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmaktadır. 1960'lı yıllarda futbol müsabakasında futbolcuların kat ettiği mesafe ortalama 3 kilometre civarında iken, günümüzde bu oranın ortalama 8 ila 12 kilometreye kadar arttığı görülmektedir" dedi.

Dr. Veysel Küçük, bir futbol müsabakasında futbolcuların farklı
aktiviteleri yerine getirirken, orta saha oyuncularının daha fazla efor sarf
ettiklerini ifade ederek, "Maç boyunca orta saha oyuncuları 11.4 kilometre, forvet oyuncuları, 10.5 kilometre ve defans oyuncuları ise 10.1 kilometre koşuyorlar. Görüldüğü gibi bir maçta yükün büyük bir bölümü orta saha oyuncularının sırtına binerken, karşılaşma boyunca da 8 ila 11 kilometrelik bir mesafe de kat edilmektedir" diye konuştu.

-TOPSUZ FUTBOL-
Futbolcuların karşılaşma süresince saha içerisinde daha çok yürüdüğüne ve mücadelenin büyük bir bölümünün topsuz alanda geçtiğine dikkat çeken Veysel Küçük, şunları söyledi:
"Karşılaşma boyunca bir futbolcu yüzde 17.01 durma, yüzde 40.4 yürüme, yüzde 35.1 düşük tempoda koşu, yüzde 8.1 yüksek tempoda koşu, yüzde 0.7 yüksek tempoda sprint koşu, ikili mücadele, kafa ve ayakla topa vurma, top sürme, sıçrama ve dönüşler gibi farklı aktiviteleri yerine getirmektedir. Yaklaşık maç süresince koşulan mesafenin yüzde 98'ini futbolcu topsuz olarak kat etmektedir." - vatan