Bu yıl 52. kez düzenlenen Kuzey Almanya Film Festivalinde, Fatih Akın"ın yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Adam Bousdoukos ile birlikte yazdığı "Soul Kitchen", "en iyi sinema filmi" kategorisinde Kuzey Almanya Film Ödülünü aldı.

Lübeck tiyatro salonundaki ödül törenine Fatih Akın, filmin yapımcılarından Klaus Maeck, filmin başrol oyuncularından Pheline Roggan, sanatçılar, Hamburg eyaleti Kültür Bakanı Reinhard Stuth ile eşi Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) Hamburg eyalet meclisi ve partinin uyum sözcüsü
Bettina Machaczek, Schleswig-Holstein eyaleti Eğitim ve Kültür Bakanı Ekkehard Klug ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende ayrıca, "Bis nichts mehr bleibt" filmine en iyi film ödülü, "Zwiebelfische Jimmy Ernst Glückstadt - New York" filmine en iyi belgesel filmi ödülü, "Bella Block - Vorsehung" filmine de en iyi televizyon filmi ödülü verildi.

Ödül töreninde konuşan Hamburg Eyaleti Kültür Bakanı Stuth, ödüllerin açıklanması sırasında, aralarında Akın"ın da bulunduğu bir grup sanatçı tarafından protesto edildi. Sanatçılar, "Altona Müzesi kapatılmamalı" diye bağırdı.

Akın, ödül töreninden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamburg eyaletinin Kültür Bakanını bir grup sanatçı arkadaşıyla birlikte protesto ettiklerini belirterek, "Altona Müzesi tasarruf gerekçesiyle kapatılmak isteniyor. Bakanı yuhaladım. Bunun için sevinçliyim. Yuhalamaktan sesim kısıldı. Müzeler, kütüphaneler kapatılamaz. Ben kütüphanelerde yetiştim. Kütüphaneler olmasaydı bugün bu seviyelere gelemezdim. O dönemlerde evimizde çok kitap yoktu. Annem beni kütüphanelere yazdırmıştı" dedi.

"Soul Kitchen" (Aşka Ruhunu Kat) filminin kendisi için ayrı ve özel bir anlam taşıdığını ifade eden Akın, şunları anlattı: "Bu film bir krizden ortaya çıktı. Çok sevdiğim bir arkadaşımı İstanbul"da kaybetmiştim. Bu duruma çok üzüldüm. Beni bu film krizden çıkardı, yeni alanlar yarattı."

Bir gazetecinin Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff"un "İslamiyet Almanya"ya aittir" şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine de Akın, "Sadece
sanatçı olarak değil, vatandaş olarak herkesin dinini, kültürünü yaşaması gerektiğine inanıyorum. Bu aynı zamanda insan haklarının da bir parçası. Ben de
elbette Wulff"un söylediklerine katılıyorum. Almanya"daki yapı Türkiye"deki gibi değil. Türkiye"de İran korkusu var" görüşünü dile getirdi.

Akın ayrıca, IBF Orta Sıklet Dünya Şampiyonluğu müsabakasında, Dünya Şampiyonu Alman boksör Sebastian Sylvester"e yenilen Türk boksör Mahir Oral"ın
yenilgisinden dolayı hala üzgün olduğunu sözlerine ekledi.