3 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00'de Apollon Tapınağında yapılan belgesel gösterimine Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve eşi, Didim Belediye Meclis Üyeleri, "Dondurmam Gaymak" filminin ile "Dağlara Yürüyenler: Sarıkeçililer" Belgesel filminin yönetmeni Yüksel Aksu ve çok sayıda davetli katıldı.
Belgesel gösterimi öncesinde konuşmalar yapılırken Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı Meandrosun bölgeye katkı yapmaya başladığını söylerken "Anadolu insanını tanıtan insanları izleyeceğiz. Kurtuluş Savaşına katılan Bizim Yörüklerin geçmişini izleyeceğiz. Meandrosun bölgemize yaptığı katkılar kendine göstermeye başladı. Özellikle halkının ayağına giden bir festival bu, bu anlamda çok güzel, yapımda emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Belgeselin yönetmeni Yüksel Aksu ise Didim'de bir film çekileceğini söylerken hikâyenin de efelikle ilgili olacağını söyledi. Aksu festival ve belgeselle ilgili olarak ya şunları söyledi: "Meandros projesi önemli bir proje, "Dondurmam gaymak" ta da biz kültürü her yerde yayma amaçladık. Kültürü her yerde yaymak istedik, kültür her yerde, bunlar olsun, Bu proje ile Anadolu'nun geçmiş uygarlıklarıyla şimdi ki uygarlıkları birleşti. Bence iyi bir proje ve ülkenin en büyük projelerinden biri, gerek meandros gerekse Ekodosd yaptığı çalışmalar önemli. Bu belgesel 5 yıl sürdü. O yerde bu insanlar O dağlarda ömür boyu yıl 12 ay çadırlarda kalite bir hayat sürüyorlar medeni bir hayat doğayla barışık ve göçebe uygarlığı devam ediyorlar. Bu bölgede Avşarlar bölgesi yaşayanlar önemli bir kültür ama 3-5 yılları var. Yasaklar nedeniyle; Başka bir dünyaya başka bir kültüre kendinizi kaptırırsanız keyif alırsınız" dedi.
Konuşmalarından ardından Yenidoğan Kültür ve Dayanışam Derneği Halk oyunları ekipleri bir gösteri sergilediler. Ardından belgesele izlenimine geçildi. "Binlerce yıllık göçebe kültürünün son temsilcileri kendilerine özgü yaşam biçimi ile Orta Asya'dan Anadolu'ya kadar gelen, binyıllardır süre gelen göçebe kültürünün dünyadaki son örneklerinden olan Sarıkeçilileri anlatan 70 dakikalık "Dağlara Yürüyenler: Sarıkeçililer" adlı belgesel izlendi. Belgeselin sonunda Başkan Kamacı Yüksel Aksu'ya çiçek vererek
katılımından dolayı teşekkür etti. iha