Kurtuluş Savaşı"nın kazanılmasında büyük payı olan milli kahramanlardan Yörük Ali Efe"nin hayatı dizi film oluyor. Aydınlı Yazar Sabahattin Burhan'ın yazdığı 3 ciltlik "Yörük Ali Efe" adlı eserden beyaz perdeye uyarlanacak olan “Ege"nin Kurtuluş Destanı - Yörük Ali Efe” isimli filmin çekimlerine Ağustos ayında başlanması planlanıyor. TRT 1 televizyonunda yayınlanacak olan ve şimdilik 16 bölüm olarak planlanan dizide, Yörük Ali Efe"yi ünlü oyuncu Kenan İmirzalıoğlu canlandıracak. Adnan Menderes ve Celal Bayar gibi tarihin önemli isimlerinin de canlandırılacağı dizide Cüneyt Arkın gibi Türk sinemasının ünlü oyuncuları da rol olarak.
Yaklaşık 2 yıldır devam eden proje çalışmaları hakkında bilgiler veren Yapımcı-Yönetmen Halil Demirci, daha önce birkaç kez hazırlıkları yapılan ancak hayata geçirilemeyen projenin kendisine teklif edilmesi üzerine çalışmalara başladığını söyledi. Tarihin önemli şahsiyetlerinden olan Yörük Ali Efe"nin genç nesle tanıtılması, hatırlanması ve hatırlatılması için projeyi kabul ettiğini ifade eden Demirci, TRT 1 televizyonu için çekilecek olan dizinin ilk etapta 16 bölüm olarak planlandığını söyledi. Bu aşamaya gelindiğinde yayıncı kuruluşun rayting değerlendirmesi yapacağını belirten Demirci, “Aslında bir projeyi en az 50 bölüm olarak planladık. Bu kadar önemli hadiselerin yaşandığı bir dönem için 50 bölümde yeterli olmayabilir. Amacımız kaliteli bir yapım ortaya çıkarıp, dizinin devam etmesini sağlamak olacak. Dizde yaklaşıl 170-190 kişiden oluşan bir oyuncu kadrosu rol alacak. Yörük Ali Efe"yi Kenan İmirzalıoğlu"nun canlandıracağı dizede Cüneyt Arkın gibi sinemamızın önemli simleri de rol alacak. Dizinin yüzde 90"lık kısmı Aydın"da geçecek. Diğer sahneler başta İzmir, Muğla ve Denizli illeri olmak üzere o dönemin önemli olaylarının yaşandığı mekanlarda çekecek. Bu nedenle dizide Aydın için çok önemli olan Adnan Menderes ile dönemin önemli şahsiyetlerinden olan Celal Bayar gibi pek çok kişi de canlandırılacak. Dizinin her bölümünde yerli kişilerden oluşacak 300 kişilik figüran ekibi yer alacak. Her bölüm için yaklaşık olarak 150 bin YTL olarak belirlediğimiz maliyetin 16 bölüm için 2,5 milyon YTL"yi bulabileceğini tahmin ediyoruz. Dizinin inandırıcı olabilmesi ve o dönemi yansıtması için geniş bir bütçeye ihtiyacımız var. Filmin yüzde 70 sahnesi gece çekilecek. Çünkü o dönemde en önemli olaylar gece yaşandı. İzmir"den kalkan Yunan uçaklarının bölgeyi gözetlemesi ve saldırı düzenlemesi gibi birçok sahneyi canlandırmak istiyoruz. Yaşanan büyük savaş sahneleri olacak. İyi bir şeyler ortaya çıkarabilmek için, bazı bedelleri göze almanız gerekiyor. Bu bizim için milli bir dava. Gençlere bu ülkenin kolay kazanılmadığını göstermek için, gerekli her türlü fedakarlığı üstleneceğiz” dedi.
"3 BÖLÜMLÜK SENARYOMUZ HAZIR"
40 yıldır mesleğe gönül vermiş birisi olarak projeyi görünce heyecanlandığını beyan eden Yönetmen Hüsamettin Ünlüoğlu da, Yörük Ali Efe"nin hayatının aktarıldığı kitaplardan yararlanarak senaryonun hazırlandığını açıkladı. Dizinin gösterime gireceği zaman ilk 3 bölümünün çekilmiş halde olacağının altını çizen Ünlüoğlu, “Ben projenin başarılı olacağına inanıyorum. Filmin galasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın da katılımıyla Ankara"da yapacağız. İstanbul ve Aydın"da da gala yapılacak. İsim olarak şimdilik "Ege"nin Kurtuluş Destanı - Yörük Ali Efe" düşünüyoruz. Film Yörük Ali Efe"nin fırtınalı bir gecede doğumuyla başlayıp, Kurtuluş Savaşı dönemleriyle devam edecek. İstenilen şartların oluşması halinde dizi en az 50 bölüm olarak yayınlanacak. Bu konuda bazı belediyeler, sivil toplum örgütleri ve bakanlıklar bize destek sözü verdi. İyi bir yapımın ortaya çıkması ve Yörük Ali Efe"nin tanıtımı için destek arayışlarımız devam ediyor”
Aydın İl Özel İdaresi"nin Aydın ve bölge insanı için hayati bir önem taşıyan dizi projesini maddi ve manevi olarak destekleme kararı aldığını duyulan İl Genel Meclisi Başkanı İsmail Hakkı Eser ise, projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nazilli belediyesi ve çeşitli sponsor kuruluşların destekleme kararı aldığını hatırlattı. Aydın İl Özel İdaresi"nin bu projeye sahip çıkmasının kurumsal kimlik ve projeye daha sonra verilecek olan desteklerin önünün açılması bakımından önemli olduğunun altını çizen Eser, meclis üyeleri olarak bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.