Sinemamıza yön veren onlarca filme imza atan Refiğ, son yolculuğuna yarın uğurlanacak.

Türk sinemasına yön veren unutulmaz filmlere imza atan ünlü yönetmen Halit Refiğ, İstanbul'da bir süredir tedavi gördüğü hastanede öldü. Alınan bilgiye göre, Memorial Hastanesi'nde 'safra kanalında tümör' teşhisiyle 28 Ağustos'ta tedavi altına alınan Halit Refiğ, önceki gün yoğun bakıma alındı. Halit Refiğ, doktorların bütün müdahalelerine rağmen, dün saat 08.20 sıralarında hayatını kaybetti.

YARIN DEFNEDİLECEK

Ünlü yönetmenin eşi Gülper Refiğ ve akrabası Can Ataklı, hastaneye gelenlerin taziyelerini kabul etti. Halit Refiğ yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek. Defin işleminden önce Mimar Sinan Üniversitesi Osman Hamdi Salonu'nda bir anma töreni düzenlenecek. Halit Refiğ'in vefatı üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, taziye mesajı gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül, “Halit Refiğ, başarılı çalışmaları, düşünceleri ve makaleleriyle sinemaya gönül verenlere yol göstermeye devam edecektir” dedi.

'KALICI İZLER BIRAKTI'

Başbakan Erdoğan ise taziye mesajında şunları kaydetti: “Halit Refiğ, usta yönetmenliği ile olduğu kadar, öncülük ettiği Ulusal Sinema akımıyla, bir sinema kuramcısı ve düşünce adamı olarak da kültür ve sanatımızda kalıcı izler bırakmıştır” dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise yönetmen Halit Refiğ'in vefatının ardından hastaneye gelerek ailesine başsağlığı diledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da ünlü yönetmenin ailesine taziye mesajı gönderdi.


Antalya'dan özel uçak kaldırılacak

Bu yıl 46'ncısı gerçekleştirilen Altın Portakal Film Festivali'ne katılan sanatçıların ünlü yönetmen Halit Refiğ'in cenazesine katılmak için İstanbul'a dönme kararı alması, festivali riske soktu. Festivalin sönük geçmesinden endişe eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın Refiğ'in cenazesine katılmak isteyen sanatçılar için özel uçak kiralanacağını açıkladı. Özel uçakla yarın İstanbul'da düzenlenecek cenazeye katılacak sinema sanatçıları, daha sonra festival için Antalya'ya dönecekler./yeni şafak