Dün, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ilginç bir 16 Haziran yaşadı. 16 Haziran 1952 doğumlu olan Papandreu için, dün, kendi kişisel tarihinin belki de en unutulmaz, en zor, en fazla sorumluluğa sahip olduğu günlerinden biriydi. Çarşamba günü, hükümetin kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan halkın gün boyu süren protesto eylemlerinin ardından akşam saatlerinde Papandreu, yeni kabine kurarak, Parlamentodan güvenoyu isteyeceğini açıkladı.
 
Medyada, ülkedeki mali krizin aşılması yönünde muhafet liderleriyle görüşen Papandreu’nun, önce geniş tabanlı bir koalisyona gideceği hatta kendisinin de Başbakanlıktan çekilebileceği haberleri yer aldı. Ardından, Papandreu’nun ulusal birlik koalisyonu yerine kabinede köklü değişikliğe gideceği haberi geldi. Koalisyon önerisiyle ilgili Papandreu, muhalefet partileriyle işbirliği için önerilerde bulunduğunu, liderlere yeni önerilerle gittiğini, bu tutumuna karşın, ana muhalefet partisinin tüm bu çabayı siyasi ve milli sorumluluk çerçevesinde ele almadığını söyledi.
 
 
Savaş alanından kaçma lüksü yok
 
Ülkenin yıkım ve iflasın eşiğinde olduğu bir zamanda yönetimi aldığını belirten Papandreu, “Omuzlarımıza başkalarının günahlarını aldık” dedi. “Bugün görev günüdür” diyen Papandreu, Meclisteki PASOK Grubu ve Yunan halkını bu yolda beraber yürümeye davet etti. Dün akşam saatlerinde PASOK’un Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada Papandreu, “Şimdi mücadele zamanı, savaş alanından kaçarak çarpışma lüksümüz yok” diyerek, kendisini eleştiren milletvekillerine açıktan mesaj gönderdi. Papandreu, hükümetin yoğun çabalar sonucu bütçe açığını yüzde 5’e düşürmeyi başardığını, ancak yanlışlar da yaptığını belirterek özeleştiri de bulundu. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi’yi geniş tabanlı hükümet kurma çabalarını iletişim oyunlarıyla dinamitlemekte suçlayan Papandreu, “PASOK Meclis Grubu ile birlikte görev yolunda devam edeceğim. Beni destekleyin, ben de sizi destekleyeyim. Yunanistan’ı değiştirelim” dedi. Dikkatli ve partisindeki çatlağı gidermeye yönelik düşük tonlu konuşmasından sonra milletvekilleri Başbakan Papandreu’yu ayakta alkışladı.
 
AB iflası önleme telaşında
 
Öte yandan, AB Komisyonu Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üye Olli Rehn, Yunanistan’da iflas senaryosunun önlenmesi için herkesi sorumluluğa davet ederek, avro ülkelerinden ödemenin temmuz başında yapılabilmesi için 5’inci kredi dilimini pazar günü onaylamalarını istedi.
taraf