Ünlü yönetmen Jafar Panahi’yi ev hapsinde tutan İran yönetimi, Altın Portakal’ın diğer davetlisi Mojtaba Mirtahmasb’a yurtdışına çıkma yasağı getirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi-Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne davet edilen Mojtaba Mirtahmasb, Tahran Havalimanı’nda beklemediği bir sürprizle karşılaştı. 5 Eylül Pazartesi günü eşi ve oğluyla Paris’e gitmek için havalimanına varan Mojtaba Mirtahmasb’ın yurtdışına çıkması engellendi; pasaportuna ve bilgisayarlarına el konuldu.
48’inci Festival’de özel gösterimi yapılacak “This Is Not A Film / In Film Nist - Bu Bir Film Değil” filmi için Jafar Panahi ile birlikte Antalya’ya davet edilen filmin diğer yönetmeni Mojtaba Mirtahmasb, 28 Eylül’de Fransa’da vizyona girecek olan filmin tanıtım çalışmaları için Paris’e gidecek; sonrasında filmin gösterileceği Toronto Film Festivali’ne katılacaktı. Jafar Panahi’nin serbest bırakılması için girişimlerini sürdüren Altın Portakal yönetimi, İranlı yetkililerden Mojtaba Mirtahmasb için de özgürlük talebinde bulunacak.

Geleneksel konulara devrimci yorum

1971 yılında İran’ın Kerman şehrinde doğan Mojtaba Mirtahmasb, Tahran Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde görsel sanat ve el sanatları üzerine lisans eğitimini tamamladı. Film yönetmenliği yanında belgeselci olarak da tanınan Mojtaba Mirtahmasb, İran’da devrim sonrası kuşağın önde gelen yönetmenleri ve sanatçıları arasında kabul ediliyor. 1996-97 yıllarında yaptığı, dokuz seriden oluşan ve konularını İran’ın geleneksel sanatlarından alan ünlü belgeselleri, Mirtahmasb’a özgünlük kazandıran eserler olarak kabul ediliyor.

Koltukları boş bırakılacak

Antalya'da gösterilecek “This Is Not A Film / In Film Nist - Bu Bir Film Değil” adlı filmde, Panahi’nin hapiste geçirdiği günlerin öyküsü anlatılıyor. İran sinemasının şu andaki durumuna da ayna tutan filmde Panahi, Mojtaba Mirtahmasb'ı tutuklu bulunduğu evinde ağırlıyor; yapamadığı filmini anlatarak senaryosunu okuyor; ona “oyunculuk” yapıyor. Kısıtlı koşullarda, sınırlı olanaklarla çekilen film “flash disk”le yurtdışına çıkarılıp Cannes'a ulaştırılıyor. İranlı yetkililer izin vermez, Antalya’ya gelemezlerse, filmin gösteriminde ve ödül törenlerinde Panahi ve Mirtahmasb’a ayrılan koltuklar boş bırakılacak.