Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu"nun ""25 hakim ve savcının telefonu dinleniyor"" açıklaması tartışma yarattı.

Aralarında, Ankara ve İstanbul"da görevli olanların da bulunduğu 25 hakim ve savcı hakkında, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun talebi ve Sulh Ceza Mahkemesi'nden alınan bir karar ile dinlenme yapıldığı bildirildi. Yasa gereği üzerleri ve konutları aranamayan ve sorguya dahi çekilemeyen hakim ve savcılar hakkında, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu yönetmeliğine dayanılarak dinleme yapıldığı öğrenildi.

YÖNETMELİĞE KONULDU
Edinilen bilgiye göre Adalet Bakanlığı 24 Ocak 2007"de Resmi Gazetede Teftiş Kurulu yönetmeliği yayınladı. Yönetmeliğin 98"inci maddesinde, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin, hakim ve savcılar hakkında yapacakları soruşturmalardaki yetkileri arasına "" Haberleşmenin tespiti ve dinlenmesi gibi delil toplama işlemleri"" ibaresi de konuldu. Böylelikle hakim ve savcılar için de dinleme kararı çıkartılmasının yolu açıldı.

SORGUYA ÇEKİLEMEZ
Ancak 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 88"inci maddesi, ""Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâlleri dışında, suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez"" hükmünü öngörüyor. Buna aykırı davranan kolluk kuvvetleri hakkında Cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma ve kovuşturma yapılacağı vurgulanıyor.

Hakimler ve Savcılar kanunu gereği üzerleri ve konutları dahi aranamayan hakim ve savcıların yönetmeliğe dayanılarak dinlenmesinin çelişki olduğu da belirtiliyor.

Gazeteport