Trafik kazaları tüm önlem ve uyarılara rağmen hız kesmiyor. Uzmanlara göre kazalara karşı alınması gereken öncelikli tedbir trafik eğitimine çekidüzen verilmesi.

Ancak trafik eğitimini düzenleyecek mevzuat 5 yıldır hayata geçirilmeyi bekliyor. Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkanı Dursun Önal bu duruma tepkili: "Biraz parası olan, sürücü kursu açıyor. Bu, eğitim almadan ehliyet sahibi olmak isteyenler için büyük fırsat. 5 dakikalık sürüşle ehliyet alınıyor. Öğretmenler bile eğitimsiz. Sürücü eğitiminde Suriye ve Cezayir'in bile gerisindeyiz." Önal, kazaların azaltılması için AB kriterleri çerçevesinde yapılacak bir yönetmeliğin acilen hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Türkiye'de sürücü belgesi bulunan kişi sayısının 21 milyon 178 bine ulaştığını belirten Dursun Önal, ehliyet alan sayısının sürekli artmasına rağmen trafik eğitimi konusunda halen Avrupa'nın en eski mevzuatlarına sahip olduğumuzdan yakınıyor. Önal'ın verdiği bilgiye göre sürücü eğitimiyle ilgili yetersiz olan eski yönetmelik halen yürürlükte. Sürücü kursu açılırken herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Bu yüzden birçok kursta ticarethane mantığı ön planda. Kursların yetersiz olmasında Türkiye'de ehliyetin çok kolay alınmasının önemli etkisi var.

Önal birçok ilde sürücü kurslarını incelediğini, ruhsat alabilmek için idareten kâğıt üzerinde sürüş pisti yapıldığını belirtiyor ve ekliyor: "Ancak hiçbir standarda uygun değil. Çoğu zaman öğrenci bu pistleri hiç görmüyor bile. Bu kurslara nasıl ruhsat veriliyor anlamıyorum. Yurtdışında sürücü kurslarında herhangi bir usulsüzlük bulunması halinde hemen kapatılırken ülkemizde uyarıyla yetiniliyor."

Bazı ülkelerde sürücü eğitimleri ve kurs açma şartlarını detaylı olarak inceleyen Dursun Önal tespitlerini şöyle aktarıyor: "İsveç'te sürücü kursları, üniversitelerinin teknik bölümlerinde eğitim almış kişiler tarafından açılıyor. Kursta kaygan zeminde araç kullanımı, gece araç sürme ve ileri sürüş teknikleri gibi eğitimler veriliyor. Sınavlar bilgisayar üzerinden yapılıyor. Tüm bu süreç sonunda sürücüye 2 yıl geçerli olan bir sürücü belgesi veriliyor. Eğer kişi bu süre içinde ciddi bir hata yaparsa ehliyeti alınıyor ve kişi yeniden ehliyet sınavına başvuruyor."