Cem Onuk: Tabiri caiz ise geçen sene içten vurulduk

Gençlerbirliği Kulübü Genel Menajeri Cem Onuk, takımın geçen sezon yaşadığı sıkıntılarda, kendilerinin yanı sıra futbolcuların da payı olduğunu belirterek, "Tabiri caiz ise geçen sene içten vurulduk" dedi.

Kulübün sona eren sezondaki durumunun başkan, kendisi ve Gençlerbirliği yönetimine yakışmadığını vurgulayan Onuk, "Bu tür hatalar zinciri bizlere yakışmadı. Şimdi böyle bir şey sözkonusu değil. Zaten kadro olarak yeterli bir kadroya sahibiz. Maalesef Isaac ve buna benzer birkaç oyuncu ki bunların bazılarını bıraktık zaten. Tuna"yı hariç tutuyorum. Birkaç oyuncu kendini bu kulübün oyuncusu olarak görmedi. İçinde bulunduğumuz konumda bundan kaynaklanıyor. Tabiri caiz ise geçen sene içten vurulduk. Bazı futbolcuların üstün çabası, bazılarının da işi neme lazımcılığı" diye konuştu.

Sıkıntıda payı olan oyuncuların isimlerini vermek istemeyen Cem Onuk, sözlerine şöyle devam etti:

"Giden arkadaşlardan Tuna"yı tenzih ederek söylüyorum. Bazı arkadaşlarım ben biliyorum ki maçtan 1-2 saat öncesinde para
konuşuyorlardı. Kupa maçına gidiyorum. Sporcular tüm paralarının ödenmesini istiyor. Ligde kalma primlerinin ve diğer ücretlerinin.
Futbolculara, "ödemezsek maça çıkmayacak mısınız?" diye sordum. Düşünün, böyle bir topluluk var elimizde. Bu çok acı. Bunları kime anlatalım. Bunlar benim içimde bir yara. Kimse bilmiyor. Fenerbahçe maçında puan alıp ligde kalsaydım, başkanın söylediği 1 milyon YTL kümede kalma primi vardı. Ben rica edecektim ve Bursa"ya götürecektim. Ancak son iki maçı kaybetmemize rağmen kümede kaldık. Bunda kendi becerimiz az. Başka takımların başarısızlıkları, bizim kümede kalmamızı etkileyen faktörler arasındaydı."

Başkent ekibinin tecrübeli menajeri Onuk, Fenerbahçe maçı sonrasında soyunma odasında çok acı görüntülerle karşılaştığını anlatarak, "Mağlup olduğumuz Fenerbahçe maçı sonrasında soyunma odasında, "paralar gelsin" diye göbek atan oyuncular vardı. Bu çok acıydı. Bu nedenle kadroyu geniş tutuyoruz ve bu tür arkadaşları takım içinden elimine ediyoruz. Sözleşmesi devam edenler içinde bu tür 1-2 tane oyuncu olabilir. Onlar da aynı davranışlarına devam ederlerse, bu takım içinden dışlanacaklar. Erhan ve Isaac gibi. Teknik kadronun konudan bilgisi var. Ekip olarak bu konuda hem fikiriz. Alacağımız kararlar hepimizin ortak kararlarıdır" değerlendirmesini yaptı.

"ISAAC, KARA DÜŞÜNCELİ BİR ARKADAŞIMIZ"

Gençlerbirliği"ne geldiği günden bu yana sürekli sorun yaratan Nijeryalı Isaac konusunda çarpıcı açıklamalar yapan Cem Onuk, "Isaac"i sezon başı sofradan kaldırmıştım, keşke döndürmeseydim" dedi.

Isaac"in kendi kendine sorun olduğunu ifade eden genel menajer Onuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz Isaac"e yapılabilecek tüm iyi niyetleri ve jestleri yaptık. Hiçbir isteğini geri çevirmedik. Kendisi biraz kara düşünceli bir arkadaşımız. O maalesef burayı benimsemedi. En son giderken söylediği "Gençlerbirliği Kulübü"nün bütün tesislerini verseniz dahi ben artık burada olmam" söylemi beni çok üzdü. Bunu söylemek benim için üzüntü verici. Bu oyuncuyu oynatmışız, hata etmişiz. Sezon başı bunu sofradan kaldırmıştım, keşke döndürmeseydim. Ama bazen hocaları geçemiyorum."

Isaac"in sözleşmeli oyuncuları olduğunu savunan Onuk, "Isaac kendine göre sözleşmesinin bittiğini söylüyor. Bizimle yapmış olduğu 4 yıllık bir protokol var. Bu protokol da geçerli olan bir protokol. Tavır ve davranışları nedeniyle biz Isaac"ı yok olarak kabul ediyoruz. Konu FIFA"ya gideceği için biz gerekli önlemimizi aldık. Ödediğimiz fazla paralar var. 2008-2009 sezonu için de bizden para aldı. Makbuzlar da elimizde. Biz çok rahatız bu konuda. Ona karşı hiçbir vecibemizi yerine getirmeme gibi bir durum yok. Paralar da hep gününde ödenmiştir. Bu yıl için kendisine avans bile verdik. Isaac bu kafayla gelse bile takımımıza faydalı olamaz. Isaac bizim iznimiz olmadan hiçbir yere transfer olamaz. Bize göre bizim iznimizi almak zorunda" ifadelerini kullandı.

EĞER GENÇLERBİRLİĞİ KÜME DÜŞSEYDİ

Turkcell Süper Lig"de geçen sezon Gençlerbirliği"nin küme düşmesi durumunda, ligin yeni ekibi Gençlerbirliği OFTAŞ Spor"un fesh edilerek, takımın yerini alabileceği ortaya çıktı.

Genel menajer Cem Onuk, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

"O şartlar gerçekleşmiş olsaydı, OFTAŞ Spor"u Gençlebirliği olarak ligde oynatabilirdik. Önümüzde bir Kayserispor ve Kayseri Erciyesspor örneği var. Bu örnekte olduğu gibi iki kulübün yönetim kurulları böyle bir tasarrufta bulunabilirdi. OFTAŞ ve Gençlerbirliği yönetim kurullarının bileceği konular bunlar. Ama olabilirdi. Kulüpte gerçekten böyle şeyler konuşulmadı. Çünkü düşmeyi aklımıza getirmedik."

MENAJER SIKINTISI

Gençlerbirliği Kulübü Genel Menajeri Cem Onuk, transferlerde yerli menajerlerle bir sıkıntı yaşamadıklarını, ancak yabancılarda büyük sorunlarla karşılaştıklarını söyledi.

Menajer için önemli olanın, oyuncusunun fazla para kazanması olduğunu dile getiren Onuk, "Oyuncunun gittiği yer önemli değil. Menajerler oyuncusuna fazla para kazandırmak adına f1utbolcunun geleceği ile ilgili tasarrufta bulunmuyorlar. Futbolcuya ne kadar fazla paraya imza attırırlarsa, komisyonu da o derece artacak. Birçok menajer biliyorum, hem kulüpten, hem de futbolcudan para alıyor. İnanılmaz rakamlar" dedi.

"Yerli menajerlerle çok sıkıntı yaşamadık" diyen Cem Onuk, "Yabancılarla 3 yıllık anlaşma yapılmışsa, o bedelin üzerinden ücret istiyorlar. Yurt içindeki transferlerde o kadar menajerlik ücreti ödemiyoruz. Birbirimize ihtiyacımız olduğu için bir şekilde anlaşıyoruz. Türk menajerlerde çok büyük bir zorluk çekmiyoruz. Çünkü paralarını hemen ödüyoruz" diye konuştu.

Cem Onuk, menajerlerin elinde bulunan oyuncu portföyünün önemine dikkati çekerek, "Büyük oyuncuları elinde bulunduranlar tabii burnundan kıl aldırmıyor. Onlar toplam bedelin yüzde 10"nunu istiyor sizden. Bundan da asla geri atmıyorlar. Bu tip menajerler biraz tok olan menajerler. Hiçbir zaman taviz vermiyorlar. Baştan da tavırlarını koyuyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Ülkenin bu ekonomik durgunluğunda fiyatların bu kadar yüksek olacağını tahmin etmediğini vurgulayan Onuk, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bank Asya 1. Lig"de bile fiyatlar, Turkcell Süper Lig"e eşdeğer bir durumda. Bizden istediği fiyatı alamayan oyuncu o ücreti 1. Lig"de alabiliyor. Bunu da şaşkınlık içerisinde izliyorum. İnsanların hiçbir zaman kulüplerin geleceğini ipotek altına almaya cesaret etmemeleri gerekiyor. Bana göre ikinci ligdeki takımlar geleceklerini ipotek altına alıyorlar. Sonra da 1. lig ve 2 lig de kulüpler futbolcularının sözleşmelerini fesih ediyorlar. Piyasanın durgunluğunu çok normal karşılıyorum. Çünkü kulüplerin kasalarında hazır paraları yok. Futbolcular bir de paralarını peşin istiyorlar. Menajerlere ödenen yüksek ücretler var. Menajerler de artık futbolculara yakın para kazanmak istiyorlar. Türkiye buna sistem olarak alışık değil. Bu nedenle zorluklar yaşıyoruz." (MİLLİYET)