PKK'lıların dağdan indirilmesinin şova dönüştürülmesine tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılım süreci hakkında ilk kez, “Arzu etmeyiz ama bu işi tamamen sil baştan yaparız” dedi. Süreçte tıkanma olana kadar yola devam edeceklerini ifade eden Erdoğan, “Süreçten dönüş olmayacak mı diyorsunuz?” sorusuna, “Tıkanana kadar yolumuza devam edeceğiz, kararlıyız” yanıtını verdi.

DEVAMI GELMEZSE GÜNAH BİZDEN GİDER

Başbakan Erdoğan, ”Ne olursa tıkanma sayarsınız?” diye yöneltilen soruya ise, “Biz bunun devamını bekliyoruz. Devamı gelmezse yapacağımız bir şey yok. Bunun devamı arzu ediyoruz ki, bu çerçeve içinde devam etsin. Kırılma noktasına gelince, yapılan açıklamalar bellidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel değiştirilemez ilkeleri var. Bizim bu ilkelerden kalkıp taviz vermemizi, istenmeyecek şeyleri kimse bizden beklemesin, talep etmesin“ diye cevap verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Ağrı ve Erzurum gezilerinin dönüşünde kendisini takip eden gazetecilerin uçakta sorularını cevapladı. Başbakan Erdoğan'ın sorulara verdiği cevaplar şöyle:

GÖRÜNTÜLER SIKINTI VERDİ

Habur'daki gelişmeleri aktarırken yanlış bir takım hareketlere de işaret ettiniz. Gelenlerin DTP'nin grup toplantısına katılması için karar alınmış. Nasıl karşıladınız?

O tür şeylerin olması doğru bir yaklaşım değil, yanlış olur. Bu sürece bunlar tuz biber eker. Şu anda 34 kişi suçlu görülmedikleri için, bunları yargı serbest bıraktı. Burada olumlu bir yaklaşım var. Bu yaklaşımı kalkıp da olumsuza dönüştürmek için ve bunu siyasallaştırmak için böyle bir havanın içine girmek, bundan adeta siyasi bir rant devşirme gayretine girmek. Arzu etmeyiz ama bu işi tamamen sil baştan yaparız. Ayakta Mekap, sırtlarında Diesel çanta, elbisenin tek tip olması gibi. Bu bir sıkıntı veriyor.

Sil baştan derken ne kast ettiniz?

Bu işin başladığı noktaya dönülür. Burada bir demokratik açılım sürecine girilmiş, bütün bu adımlar atılıyor. Şimdi burada hiç bu adım atılmamış noktaya dönüşmesi yanlış olur. Biz bunun devamını istiyoruz. Nasıl olacak? Aynı şekilde bazı eksikleri de gidermek kaydıyla, ülke beraberinde bir kardeşlik, birlik, beraberlik oluşsun. Biz bu adımları onun için atıyoruz.

BÜTÜN OLAY SİLAHLARIN BIRAKILMASI

Süreçten dönüş olmayacak mı diyorsunuz?

Tıkanana kadar yolumuza devam edeceğiz, kararlıyız.

Ne olursa tıkanma sayarsınız? Kırılma noktası nedir?

Biz bunun devamını bekliyoruz. Devamı gelmezse yapacağımız bir şey yok. Bunun devamı arzu ediyoruz ki, bu çerçeve içinde devam etsin.

Kırılma noktasına gelince, yapılan açıklamalar bellidir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel değiştirilemez ilkeleri var. Bizim bu ilkelerden kalkıp taviz vermemizi, istenmeyecek şeyleri kimse bizden beklemesin, talep etmesin.

Habur'dan girdikleri gibi, örneğin İstanbul'a gelirlerse de benzeri gösterileri yaparlarsa?

Uyarılarımızı yapıyoruz, yapacağız. Bu konularda daha hassas olmalarını kendilerinden özellikle isteyeceğiz. Orada kendimize göre mekanizmalarımız var. Araştırıyoruz, çalıştıracağız.

PKK'nın lider kadrosunun durumu ne olacak?

Bütün olay silahın bırakılmasında. Silah bırakılmadıktan sonra söylenecek bir şey yok.

Böyle bir ihtimal var mı?

İhtimalleri kısıtlamak yanlış olur

Lider kadrosunun üçüncü ülkelere gönderilmesi söz konusu olabilir mi?

Olabilir, olabilir. Bu bir yerde onların da takdiridir. Şu anda zaten üçüncü bir ülkede, Irak'ta...

İmralı cezaevinde bir gelişme var mı?

Orada şu anda ilk etapta 10-12 kişilik bir yer yapılmış durumda. Fazla geciktirmeden, oraya 5-6 kişilik grubu göndereceğiz. Adalet Bakanlığı şu anda çalışmaları yapıyor, gönderebilirler.

Aliyev'den bu işi kesmesini isterdim

Ermenistan ile protokole Azerbaycan'dan gelen tepkiler konusuna ne diyorsunuz?

Azerbaycan konusuna bizim duygusal yaklaşmamız söz konusu değil. Biz Azerbaycan'a yaklaşırken, Azerbaycan'ı geçmişiyle alıyoruz, halkıyla alıyoruz. Bizim müşterek yanlarımızla alıyoruz. Bizim aramızdaki bağlar iplik inceliğinde değildir, pamuk ipliğiyle bağlı değildir, olmamalıdır diye düşünüyoruz. Son gelişmeler bizi üzmüştür; söylememek mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanının (İlham Aliyev) çok farklı tavır koyarak, bunların önünü kesmesi mümkündü, ben beklerdim

Devlet ciddiyeti olmayanla devlet işleri konuşulmaz

Sayın Baykal, bunlar belli bir temele dayanıyor. İmralı'dan yol haritası hükümetin önünde gözüküyor, ABD destekliyor diyor. Böyle bir uzlaşma olabilir mi?

Sayın Baykal kiminle uzlaşır, kiminle uzlaşamaz onu bilmem. Biz vatanımız, milletimizin hayrına olmayan bir konuda uzlaşma yollarını aramayız. 'Biri bizi gözetliyor' tavrıyla, kendisine nezaket gösteren bir genel başkana, başbakana 'E, kameraları yerleştirir, görüşmeyi öyle yaparız' diyecek kadar devlet adamlığından uzak bir yaklaşım ortadayken, ben devletin çalışma mekanizmaları noktasında neyi konuşayım?/yeni şafak