2010 yılından itibaren Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) Başkanı değişecek ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 25 Ocak'ta yapılacak seçimde başkanlık sırası gelen demokratlar kendi aralarında yaptıkları seçimlerde Çavuşoğlu'nu aday olarak belirlediler. AKPM Türkiye Delegasyonu'nun Başkanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin 1949'dan beri içinde yer aldığı AKPM'nin başına geçen ilk Türk olarak, İspanyol başkandan görevi alacak. Çavuşoğlu SABAH'a şu mesajları verdi:

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR: Konseyin Ortadoğu, Kuzey Afrika, Asya gibi bölgelerde de etkinliğinin artırılması için devlet olarak Türkiye'nin desteğine ihtiyacımız var.

AB ÜYELİĞİ: Dönem Başkanı Türkiye, AKPM Başkanı Türk. Bu dönemi olumlu geçirirsek, Türkiye'nin imajı açısından çok faydalı olacaktır. Dönem Başkanlığı'nı yürüten bir Türkiye kendini daha sorumlu hissedecek ve standartlarını AB standartlarına çekecektir.

'HAYAL EDİLEMEZDİ'

"AK'da (Avrupa Konseyi) 8-10 yıl öncesinde Türkiye hakkında çok olumsuz bir hava vardı. Bugün ise orada komisyon başkanlıkları elde ettik. KKTC'den iki vekilimizi, oy hakları olmasa da oraya davet ettirdik. Bunlar 10 yıl önce hayal edilemezdi. Türkiye ikinci sınıf ülke muamelesi görüyordu. Reformlar, 2004'te denetim sürecinden çıkılmasını sağladı. Sonra atağa geçtik. 60 yıldır AK'da hiçbir konum elde edememiştik./sabah