Akyel, Amasya Üniversitesi'nin 2011-2012 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde ''Yolsuzluk ve Yolsuzlukla Mücadele'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen açılış töreninde konuşan Akyel, yolsuzluk denince akla kamunun geldiğini ancak özel sektörde de yolsuzlukların görüldüğüne dikkat çekti.

Yolsuzlukta elde edilen menfaatin sadece parayla sınırlı olmadığını ifade eden Akyel, ''Çok farklı çıkar çeşitleri var. Yolsuzluğu biz kamunun yanında özel sektörde ve sadece para olarak değil bunun dışında maddi olmayan çıkarlar olarak da görüyoruz. Yolsuzlukta bir alan, bir verenin olduğunu vurguluyoruz. Toplumda hukuk kuralları, gelenek, görenek etik ve ahlak kuralları var. Her olumsuz davranış cezaya bağlanmıyor. Bizim için ideal olan cezaya bağlanan olduğu kadar cezaya bağlanmayan yolsuzlukların da farkına varılması ve onların da gerçekleştirilmemesidir.''

Yolsuzlukla mücadelede önce yolsuzluğu oluşturan ortamın doğru algılanması gerektiğine vurgu yapan Akyel, bu yolla yolsuzluk oranının azalması için mücadele imkanı ortaya çıkacağını söyledi.

Yolsuzluğun kamu yatırımlarını verimsizleştirdiğinin altını çizen Akyel, şöyle devam etti:

''Müteahhit, yaptığı işin tesliminde yada kontrolünde eğer görevlilere bahşiş, hediye ve rüşvet veriyorsa verdiği paranın fazla miktarını kamu harcamalarından kesiyor. Kestiği zamanda kamu harcaması verimsiz oluyor. Verimsiz olduğu zaman ise bakıyorsunuzki depremlerde ilk çöken binalar kamu binaları oluyor. Yolsuzluk yoksulluğu getiriyor. Kamunun vatandaşına aktarmış olduğu kaynaklar yerini bulmuyor. Yolda kesiliyor. Birileri alıyor. Vatandaşın midesine, cebine uluşmayan kamu yardımları yolsuzluk yoksulluk kısır döngüsünü oluşturuyor.''

Amasya Valisi Abdil Celil Öz ise Amasya Üniversitesi'nin 2011-2012 akademik açılışının hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

Dünya'da ekonomik, bilimsel, sanatsal, demokrasi ve insan haklar gibi pek çok alanda değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkat çeken Öz, bu değişim ve dönüşümün ülke olarak içinde yer alabilmek için bilime büyük önem verilmesi gerektiğini, bu değişim ve dönüşümde en önemli kurumların başında üniversitelerin geldiğini söyledi.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ise Amasya Üniversitesi'nin 2006 y ılına kadar Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı faaliyetlerini sürdürdüğünü anımsattı.

2006 yılından bu günü kadar beş fakülte, beş yüksekokul, iki enstitü ve bir Sağlık Yüksekokulu ile akademik yapılanma sürecini tamamladıklarını anlatan Orbay, Amasya Üniversitesi'nin büyümesi ve daha çok gelişmesi için Amasyalıların desteğini istedi.

Törene, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Akyürek, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Ferudun Süzer, Amasya Üniversitesi'nin akademik ve idari kadroları ve öğrenciler katıldı.
AA