Taraf, Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanarak Hasdal Kışlası’ndaki askeri cezaevine gönderilen Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler’le ilgili çok ilginç iki belgeye ulaştı. MİT’in, Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılara gönderdiği belgelerde Korgeneral Ziya Güler’in, 1972 yılında yasadışı sol örgüt THKP Cephesi mensubu olduğu için tutuklandığı belirtiliyor. 1989 tarihli bir başka belgede ise Güler, “Değerli Yoldaşlar” diye seslendiği Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) Polit Büro’nun aldığı kararları değerlendiriyor.
 
Ergenekon’da da takibe alınmış
 
Taraf’ın ulaştığı iki belge 6 Şubat 2009 tarihinde MİT’ten Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi. Gölcük Donanma Komutanlığı’ndan çıkan yeni Balyoz belgelerinden sonra tutuklanan Korgeneral Ziya Güler‘in böylece Ergenekon’da da takibe alındığı ortaya çıktı.
 
Anarşik eylemlere karışmış
 
Adı Hava Kuvvetleri Komutanlığı için geçen Ziya Güler’le ilgili ilk belge 1972 yılına ait. Bu belgede Güler’in Mahir Çayan’ın lideri olduğu THKP C’ye mensup olduğu kaydediliyor. Belgede şu ifadeler yer alıyor: “Ziya Güler, baba adı Ali, anne adı Zehra. 1952-Bandırma doğumlu. Hava Harp Okulu öğrencisi.
 
1- İstanbul Hava Harp Okulu 3. sınıf 2302 nolu öğrenci.
 
2- T.H.K.P. ve Cephesi mensubudur.
 
3- T.H.K.P. ve Cephesi adlı illegal örgüt mensuplarınca meydana getirilen anarşik eylemlere adı karıştığı iddiasıyla, İstanbul Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nce 29 Haziran 1972 günü tutuklanmıştır. İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi‘nde açılan Mahir Çayan davası ile ilgili olarak yargılanmaktadır.”
 
Değerli Yoldaşlar
 
Altında Ziya Güler’in adı bulunan ikinci belgede ise “13.10.198” tarihi var.
 
taraf