Abbas yolcu sözü dilimize girmiş etkin sözlerden birisidir. Çok çeşitli kullanım amacı vardır. Genellikle iki anlamda kullanılır. Yolculuğa çıkmaya kararlı bir kişi için ya da ölmek üzere olan kimse için şaka yollu söylenir. Basit kelime anlamları böyledir.

Edebiyatımızda Abbas yolcu deyimi ayrı bir yere sahiptir. Birincisi aynı isimli Attilâ İlhan'ın ilk baskısı 1957'de dost yayınları tarafından yapılan kitabıdır. Çeşitli bölümlerden oluşan kitapta, Atilla İlhan'ın 1949-1952 yılları arasında kaleme aldığı "Gezi yazıları" vardır. Kitabı okurken Atilla İlhan'ın gezdiği yerleri yaptığı birbirinden güzel betimlemelerle sanki sizde geziyormuş gibi olursunuz. Abbas Yolcu kitabı edebiyatımızın önemli eserlerinden birisidir.

"Haydi abbas, vakit tamam; akşam diyordun işte oldu akşam. ''

Cahit Sıtkı Tarancı'ın en bilinen şiirlerinden birisidir. Cahit Sıtkı Tarancı 1941 yılında askerliğini yaparken yazdığı bir şiirdir. Çok kişi bu şiiri kendisi ile özdeşleştirir. Şiirin hikayesi internet ortamında mevcuttur, zaman bulursanız okuyun, keyif alacaksınız. Bu şiirin bestesi bile yapıldı, çok sayıda sanatçı bu şarkıyı seslendirdi.

Abbas yolcu deyimi müziğimizde ayrıca Barış Manço'nun farklı sözleri ve farklı yorumu ile yerini almıştır. Şarkı, müziği Fransız Jean Jaques Falaise'e sözleri Barış Manço'ya ait olan sanatçının "24 Ayar Manço" albümünden bir parça olarak müzik dünyasındaki yerini almıştır. Barış Manço'nun 1985'te piyasaya sürdüğü şarkı dinleyenleri düşünmeye sevk etmektedir. Şarkının bir bölümü aşağıdaki gibidir.

"Korkunun ecele faydası yok

Bu koşuşma niye?

Abbas yolcuyu soran yok

Yolculuk nereye?

Kim kaldı geriye?"

Bir de rivayet vardır Abbas yolcu ile ilgili. İsmail Gaspıralı, Kırım Tatarı fikir adamı, eğitimci ve yazar ve yayıncıdır. Gaspıralı yazdığı şiirleri ve çevreye seyahatleri ile meşhurdur. Bu seyahatlerini ayrıca kitaplaştırmıştır.

Gaspıralı başta Azerbaycan ve İran'ın birçok yerini gezmiş, ayrıca Hindistan, Arap Yarımadası, Mısır Kafkasya' ve Avrupa'da çok yeri gezmiştir. Gittiği her yerde tatlı diliyle sohbetiyle sevilip meşhur olmuştur. Bu nedenle nereye gitse hoş sohbeti nedeniyle "Aman gitme aman biraz daha kal" diye ısrar ederlermiş. Buna karşılık o ise "Yolculuk zamanı geldi efendiler, yolcudur abbas bağlasan durmaz" der ve yola koyulurmuş.

Abbas yolcu deyiminden zarar görenler de olmuş yakın zamanda. Aydın'da bir kişi sosyal medyada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafını paylaşarak fotoğrafın altına "Abbas yolcu" yazmış. 2019 yerel seçimleri öncesinde gerçekleşen olay sonrasında bu kişiye yaptığı paylaşım nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla dava açıldı. 

Son dönemlerde siyasi arenada da sık kullanılır oldu, "Abbas yolcu" deyimi. Özellikle yerel siyasette başarılı olamayan yerel yöneticiler ve yerel örgüt yöneticileri için söylenir oldu. Ya da milletvekili seçilip seçildiği bölgeye yeterince kendini veremeyen, seçmenlerinde hayal kırıklığı yaratanlar için de söylenir oldu, abbas yolcu. Bürokraside başarısız kişiler içinde aynı şeyler geçerli, onlara da "Abbas yolcu".

İlimizde de benzer siyasetçiler var, başarısız, halkla iletişimi bozuk, adeta tuttuğunu kurutan, bastığı yerde ot bitmeyen. Hem de tüm partilerde var böyle siyasetçiler. Artık seçim zamanı gelince halkımız onlar için de "Yolcudur Abbas bağlasan durmaz" diyecek. Hele hele içinde bulunduğumuz değişim ve yenilenme sürecinde kendini geliştirip değişim ve yenilenmeye ayak uyduramayanlar mecburen "Abbas yolcu" olacak.

"Değişim, ancak içeriden açılabilen bir kapıdır." (Terry Neil)