AP ajansının haberine göre BM'de her iki ülkenin dışişleri bakanları ile görüşen Hıllary Clınton, "ülkelerinizdeki muhalefete aldırmadan bu anlaşmada son noktaya gelin.Normalleşme süreci hiçbir önkoşul olmadan mantıklı bir takvim çerçevesinde gerçekleşmeli" dedi.

New York'ta devam eden BM 64. Dönem Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanın Hillary Clinton New York Waldorf Astoria Oteli'nde,Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ve heyetleri ile ayrı ayrı görüştü. Clinton'ın görüşmede, ABD'nin Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normale dönüştürülmesi ve Türkiye Ermenistan sınırının bir önce açılması konusunda sabırsızlıklarını dile getirdiği öğrenildi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa masası başkan yardımcısı Philip Gordon'da, Clinton'ın Türk ve Ermeni Dışişleri Bakanları ile ayrı ayrı yaptığı görüşmeden sonra, konusunda basın mensuplarına bir açıklama yaparak konuyla ilgili çeşitli sorular yanıtladı. Gordon, "İki ülke arsasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda yaşanan muhalefet, iki ülke hükümetini de zor durumda bırakmaktadır. Oluşması gereken konular bekletilmemeli, başka şeylere bağlanılmamalı ve (İlişkilerin geliştirilmesi konusunda ) yola devam edilmelidir" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan ile New York'ta Waldorf Astoria Oteli'nde heyetlerinde katıldığı bir görüşme yaptı. Clinton ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu'na Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve Türkiye'nin BM Nezdinde Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan'da katıldı. Görüşme öncesi iki bakan da görüşmenin içeriğiyle ilgili açıklamada bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, heyetlerarası yapılacak görüşme öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Clinton konuşmasında, "Türk-Amerikan ortaklığının önemini vurguladı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile pek çok alanı kapsayan temel konuları konuşacaklarını belirterek şunları söyledi.

"Görüşmemiz, Enerji, AB-Türkiye ilişkileri, Ermenistan ile normalleşme çabaları süreci, Afganistan, Pakistan, İran ve Orta Doğu'yu kapsıyor. Sayın Bakan'a, Türk hükümetinin Ermenistan ile normalleşme çabaları konusunda gösterdiği güçlü tavrından dolayı teşekkür ederim."
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da iki ülke ilişkilerinin model bir ortaklığı teşkil ettiğini belirterek, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın da söylediği gibi Türk-Amerikan ilişkileri model bir ortaklığı teşkil ediyor. Görüşmelerimiz Orta Doğu'dan Asya'ya, Avrupa Birliği'nden, Enerji Güvenliği'ne ve son olarak üyesi olduğumuz BM Güvenlik Konseyi'ne kadar çok derin ve geniş bir alanı kapsıyor. ABD ile ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu./vatan