Yol çalışmasını yerinde incelerken ağaçların sökülmesi olayını gören Didim AK Parti yönetimi firma yetkililerinden iddialarını dinlerken sorumlunun Didim Belediyesi olduğunu ileri sürerken Didim Belediyesi yetkilileri ise ağaçların sökülmesi sürecinden firmadan süre istediklerini fakat söküm işleminden haberdar olmadıklarını bildirdi
Didim-Akbük yolundaki yol yapım çalışmaları 1 yıl sonra yeniden başlarken yol yapım çalışmaları tartışmaları da beraberinde getirdi. Firma yetkilileri yol genişletme çalışması sırasında 2001 yılında Didim Belediyesi tarafından dikilen yol kenarındaki çam ağaçlarını sökerken, yol çalışmalarını yerinde inceleyen AK Parti Didim İlçe Teşkilatı sökülen ağaçların başka bir yere taşınmaması noktasında Didim Belediyesini suçladı. Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu ise ağaçların sökümünden haberdar olmadıklarını belirterek firmadan süre istediklerini söyledi. Ağaçların sökülmesiyle ilgili firma yetkilileriyle görüşen ve bilgi alan AK Parti Didim İlçe Başkanı Hilmi Yıldırım ağaçların sökülüp başka bir yere taşınmamasında sorumluluğun Didim Belediyesine ait olduğunu ileri sürerken “Değerli basın mensupları büyük bir mutlulukla yol yapım çalışmalarının başladığını ifade etmiştik hep beraber sevinerek yol yapım çalışmalarının yapılacağı alana gittik. Gördüğüm manzara hepimizin yüreğini acıtmıştı. Bu yolun ileri de duble yol olma ihtimalinin düşünülmeden ağaçların dikilmesi bugün bu sonucu doğurmuştur. Bu yol ihalesi yaklaşık 1 yıl evvel yapıldı ve 1 yıl evvel başladı. Bir miktar ağacın yol çalışmasını engellediğinden dolayı sökülmesi gerektiği Didim Belediyesi yetkilileri biliyordu. Fakat gerekli tedbirin hızlı şekilde alınmamış olması bu çevre felaketinin adeta katliama dönüşmesine neden oldu. Her yıl çevre ödülü alan Didim Belediyesinin çevreye değer verdiği daha doğrusu veremediği görülmektedir.”dedi.
AK Parti İlçe Başkanı Yıldırım yol yapım çalışmaları esnasında sökülen ağaçların neden belediye tarafından daha önceden alınmadığına ilişkin olarak firmanın temsilcisiyle telefonla görüşürken yaptığı görüşmenin içeriğiyle ilgili de şunları söyledi; “ Firma yetkilisiyle telefonla görüşmemiz sonucunda yetkilinin bize söylediği şu “Yetkililer 20 gün Didim Belediyesine bu konuda araç temini istiyor ve bunların kaldırılmasını istiyor. Siz ağaçları kaldırın bizde çalışmalarımıza başlayacağız diyerek belediyeye bilgi veriyorlar. Belediye de yarın araç söküm aracının geleceğini firmaya bildiriyor ama araç gelmiyor. Firma da çalışmalarına başlıyor. Ayrıca Firma kökten söktüğü bu ağaçların dibini de ıslak bezlerle bağladıklarını bize bildirdi. Yaşanan süreçte ağaçların sökülmesi işleminin belediyemizce zamanında yapılmaması çok vahim.”diye konuştu.
“AĞAÇLARIN SÖKÜLDÜĞÜ GÜN YANİ BUGÜNDE PROJE BİZE ULAŞTI
37 adet çam ağacının sökülmesiyle ilgili konuşan Didim Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Karaoğlu ise “Biz buranın projesini Karayollarından istedik. Hangi ağaçların kesileceğini hangilerinin proje içerisinde kalacağının bize bildirilmesini istedik ama Proje Bakanlığa gönderilmiş. Bize hangilerinin sökülüp sökülmeyeceğinin bilgisini beklerken ayın 22’inde Karayollarında müteahhit olduğunu belirten Edip adlı yetkili ağaçları almamızı istedi. Bizde kendisine dedik ki makine tedarik ediyoruz, yazışmalar yaptık 1-2 gün süre verin dedik. Onlarda bu işe tamam dedi. Bugün de duyduk ki firma ağaçları sökerek çalışmaya başlamış ve 37 ağaç yerinden sökülmüş. Bu ağaçların söküldüğü gün yani bugünde proje bize ulaştı. Şu an ağaçların sökümü durduruldu. Bununla ilgili Kuşadası Belediyesinden araç kiraladık ve bu ağaçlar yerlerinden sökülerek belirlenen başka yere dikilecek.”dedi.
“SORUŞTURMA İSTEYECEĞİM”
Ağaçların sökülmesiyle ilgili bir başka tepki de Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Salih Bankoğlu’ndan geldi. DİTAB Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Bankoğlu ağaçların söküldüğü alana gittiğini ve durumun üzüntü verici olduğunu söyledi. Bankoğlu Akbük yolundaki yol çalışmaların başlaması ihtimali üzerine geçmişte bu konuyu Belediye de dile getirdiğini ve önlemler alınması noktasında ikazlarda bulunduğunu da hatırlatarak “Buranın yapım çalışmaları 2010 yılın başladı. Burada çalışma başlayınca Belediye Başkanımıza, Başkan Yardımcılarımıza ve Fen İşleri yetkililerimize uyarıda bulundum. Gidelim yetkililerle görüşelim, buradan duble yol geçecek, yarın dozerler gelince zor duruma kalmayalım dedi. Arkadaşlar da bu konuda ilgilendiler. Arkadaşlarımız karayollarına gittiler, projeleri istediler fakat projenin detaylarının elde edilemediğini söylediler. Bu söylem dahi bir mazeret değil, burada bir ihmal yok ama ihmal varsa da bu işin takipçisi olacağız. Burada ihmal varsa da soruşturma isteyeceğim.”ifadelerine yer verdi.
Bankoğlu olayı duymasının ardından ağaçların söküldüğü alanda incelemede bulunduğunu belirterek “Şantiye şefi Edip bey ve müteahhit firma yetkilileriyle görüştüm. Kendilerine durumun üzüntü verici olduğunu söyledim. Nasıl olur da bunları yaptınız dediğim de bana “Biz belediyeye geldik; bilgi verdik” dediler.
Belediyede ise arkadaşlar kendilerin dün bilgi verildiğini söylediler. Arada atlanılan bir şey var mı? Bunun takipçisi olacağım.”diye konuştu.