Danıştay"ın 14"e karşı 15 oyla son itirazlarını reddetmesini “Umut verici” olarak değerlendiren YÖK Başkanı Özcan, yeni katsayı formüllerini de şöyle açıkladı: “Alanları değiştirmeyeceğiz. Alanında giderse ek 10 puan alacak, gitmezse puan almayacak”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştayın YÖK"ün farklı katsayı kararını durdurmasının ardından yaptıkları ön çalışma hakkında bilgi verirken “Alanları değiştirmeyeceğiz, sistemin hesaplamasını değiştirmeye çalışıyoruz. Alanında giderse mesela 10 puan, gitmezse 0. Burada toplama işlemi yapıyorsunuz, çarpma işlemi yok” dedi.

Gazikent Üniversitesinin davetlisi olarak Gaziantep"te bulunan YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan, Danıştayın YÖK"ün itirazını reddetmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Merak edilecek birşey yok"

Yaptıkları ön çalışmanın daha basit bir sistem olacağını belirten Özcan, “Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı budur. Alanındaysa şu kadar ek puan alıyor, test puanları da şudur. Toplarsanız öğrencinin puanı çıkar” dedi. Prof. Dr. Özcan, Danıştay"ın YÖK"ün katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı reddetmesini değerlendirirken de “Danıştay ile iyi bir yere geldik, 14-15 gibi bir rakamla reddedildi, 14 Sayın Danıştay üyesini ikna etmiş durumdayız” dedi. Özcan, sınava girecek öğrencilerden derslerine çalışmaya devam etmelerini isteyen Özcan, sözlerinin şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerimize şunu söyleyebiliriz: Sınavın ana hatları değişmeyecek, değişse değişse belki birkaç küçük rakam değişecek. Onun için onların gerçekten merak edecekleri bir şey yok. Onlar çalışmaya devam etsinler. Düzenlemeyle ilgili o türden bir çalışma daha yaparsak, düzenlemeyle birlikte teknik detayları da beraberinde sunarsak belki dava açılmadan geçebilir diye düşünüyoruz.”

Kemikleşen sorun

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türkiye"de uzun zamandır neredeyse “kemikleşen” bir katsayı problemi olduğunu belirterek, “Biz bu durumu kırmak istiyoruz” dedi. Prof. Dr. Özcan, mesleki ve teknik eğitimin öneminden de bahsederek, şunları dile getirdi:

“Türkiye"de çok uzun zamandan beri neredeyse kemikleşen bir katsayı problemi oldu. Maalesef mesleki ve teknik eğitimdeki meseleler, gelip katsayıya kilitlenir bir özellik kazandı. Biz bu durumu kırmak istiyoruz. Danıştay"ın son kararı ile ilerleme kaydetmiş gibi görünüyoruz. Bir mutabakat yakalamak üzereyiz. Katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah yapacağımız düzenleme ile bir daha böyle bir sorunla karşılaşmayacağız ve mesleki ve teknik eğitimde istediğimiz yere geleceğiz.”

ÖSYM:Yeni katsayı gerekiyor

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, “Adayların katsayı konusuna kafayı takıp performanslarını düşürmek yerine sınava hazırlanmaları, derslerine çalışmaları ve okullarına devam etmeleri gerektiğini” ifade ederek, “Bu konu en geç bir ay içinde belirginlik kazanacaktır nasıl olsa” dedi.

Danıştayın dün YÖK"ün yaptığı itirazı reddettiğini hatırlatan Yarımağan, şöyle devam etti: “Şimdi bazı konularda bir belirsizlik söz konusudur. Birincisi, alan içi ve alan dışı katsayı değerleri. İkincisi, ek puan kat sayısının değeri. Üçüncüsü de meslek okulu öğrencilerinin girdikleri kendi alanlarındaki programların puan türleriyle ilgilidir.” Yarımağan, biraz kafası karışanların da başvurularını yapabilmeleri amacıyla iki gün uzattıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Şu anda hala bir belirsizlik var. YÖK"ün 18 Martta karar alacağı yönünde duyumlar var. Ancak 18 Mart sınava oldukça yakın, tüm başvuru belgelerini adaylara postalamış, cevap kağıtlarını basmış sınav paketlerini yapmış oluruz. 18 Marttan sonra yeni başvuru almamız çok zor. 0,15 katsayı iptal edildi, onun yerine eski değer 0,8 kullanılır düşüncesi kesinlikle geçerli değil. Yeni bir değerin belirlenmesi lazım.” - vatan