Devlet parayı üniversiteye değil öğrenciye versin

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Üniversitelerin mali bağımsızlığı için paralı hale gelmesi gerekiyor.

Devlet üniversitelere vereceği parayı öğrencilere vermeli" dedi. Özcan, dün Gaziantep"te şu açıklamayı yaptı: "Üniversitelerin her türlü bağımsızlığa kavuşması için bu gereklidir. Özellikle mali bağımsızlığa kavuşması için gereklidir. Devlet parayı üniversiteye veriyor. Üniversitenin bütçesini zenginleştiriyor. Üniversitelere verilen para burs olarak öğrencilere verilse, ihtiyacı olan her öğrenci bu burstan yararlansa, parası olan öğrenci okul parasını kendisi karşılasa, olmayan ise devletten burs alsa bu daha iyi olur. Böylece üniversite kendi hesabını bilir, bölüm, fakülte açarken çok dikkatli davranır. Eğer o bölüme yeteri kadar öğrenci çekemezse atıl kalır. Bu nedenlerden bana çok pratik geliyor. Devlet zaten burs veriyor. Üniversitelere verilen para da öğrencilere verilir. İhtiyacı olan herkese burs verilsin. Burada sıkıntı olmaz."

REKTÖRLER TEPKİLİ

Prof. Özcan"ın "Devlet üniversiteleri paralı olsun" önerisine rektörlerden ve eğitim sendikalarından ise tepki geldi. Bazı görüşler şöyle:

Prof.Dr. Mustafa Akaydın (Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü): Bu Türkiye"de hayata geçerse toplumsal tepki yaratır. Türk halkı bu parayı ödeyemez. Yükseköğretim kaynaksız olmaz. Ancak, devletin kredilendirdiği ve öğrencilerin hayata atıldığı zaman ödemeye geçecekleri gerçekçi bir sistem olmalı.

Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü): Türkiye"de kolay geçilecek bir sistem değil. Türkiye"nin ekonomisi ve ailelerin durumu çocukları paralı okutacak düzeyde değil. Ayrıca Özcan"ın aksine herkesin üniversite okumasından yanayım.

Prof. Dr. Fazıl Tekin (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü): Eğitim öğretim hizmeti kamusal hizmettir ve kısıtlanamaz. Üniversitelerin mali bir sorunu var. Ancak bu üniversiteleri paralı yapalım anlamına gelmez. Herkes okuyabilmeli.

Şuayip Özcan (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı): Türkiye"de eğitim paralı hale getirilemez. Üniversiteler ticarethane gibi işletilemez.

Alaattin Dinçer (Eğitim-Sen Genel Başkanı): Bu ifadeler, kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılamayacağı anlayışı ile temelden çelişmektedir.