Özcan, YÖK'ten ayrılışında, gazetecilerin Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasına ilişkin sorularını yanıtladı. Kararı internette incelediklerini ve ellerinde resmi bir karar bulunmadığını belirten Özcan, şöyle konuştu: 'Önce resmi karar gelinceye kadar bekleyeceğiz. Ardından kurullarımızda değerlendireceğiz. Ama ben bu arada öğrencilerimize seslenmek istiyorum: Onlar kesinlikle, kesinlikle herhangi bir kötü durumla karşılaşacaklarını düşünmesinler. En adaletli en iyi çözüm onlar için neyse o yapılacaktır. Bizim hazırlıklarımız var. Kurullarımızı toplayıp bu konuyu görüştükten sonra bu hazırlıklardan da sizi haberdar edeceğiz.' Özcan, karara itiraz haklarının bulunduğunu ve bu hakkı kullanacaklarını sözlerine ekledi.

Katsayı geri gelmez

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ulusoy, Danıştay'ın kararının eski uygulamayı tesis etmediğini, dolayısıyla meslek liselilere yönelik eski katsayıların geri geldiği şeklinde yorumlanamayacağını söyledi. Kararı değerlendiren Ulusoy, "Mahkeme YÖK'ün yerine geçerek karar isnat edemez. YÖK'ün yeniden bir düzenleme yapması gerekir ve illa eskiyi uygulamak zorunda da değil. Eski 0,3 ve 0,8 şeklindeki katsayıların geri geldiğini söyleyemeyiz"dedi. YÖK'ün iptal edilen kararını daha eşitlikçi bulduğunu da ifade eden Ulusoy, "Birçok yönden sorunları gideren ve daha eşitlikçi bir uygulamaydı. Ama tabi 8. Daire, doğrudan belirtmese de, hassasiyeti imam hatip yönünde kullanıyor"

AİHM'e başvururuz

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: Karar hukuki değil. Anayasa'da yer alan fırsat eşitliği çiğnenmiştir. Milyonlarca öğrencinin hakkını aramak için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideriz.


İHL Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Hüseyin Korkut: Kararın hiçbir hukuki gerekçesi yok. Bu konuda düzenleme yapma yetkisi YÖK'e ait. YÖK umuyoruz ki bir düzenlemeyle haksızlığı giderecek yeni karar alacaktır.


Ensar Vakfı Başkanı Ahmet Şişman: Kararın nedeni olarak gündemi yeniden ciddi şekilde meşgul eden Dersim olaylarıdır diye düşünüyorum.


Türkiye İHL'liler Vakfı Başkanı Ecevit Öksüz: Karara şaşırdık. Danıştay'ın dosyanın esasına girmeden reddetmesini bekliyorduk, çünkü hukuk bunu gerektiriyordu./yeni şafak