1 Elma ve limon dilimli sudan vazgeçmeyin
Aşırı sıcak ve nemli havalarda sağlığınızı korumak istiyorsanız vücudunuzu susuz bırakmayın. Su içmeyi sevmiyorsanız, sürahinizin içine elma, limon ve portakal dilimleri ekleyin. Ayrıca soğuk bitki çayları, limonata, komposto ve hoşaf da alternatifler arasında yer alabilir.


Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; sıcakların ve nemin herkesi bunalttığı yaz günlerinde nasıl beslenmek gerektiğini anlattı:

l Su ve sıvı tüketimine her zamankinden daha fazla özen gösterin. Vücudumuzdaki her bir hareket için suya ihtiyaç duyarız. Dolayısıyla, su içmek için susamayı beklemeyin. Normal şartlarda 2,5 litre su tüketimi yeterliyken; yaz aylarında bunu mutlaka 3 litreye tamamlamalın.

l Su içme alışkanlığınız yok ise cam sürahinizin içine ekleyeceğiniz elma, limon ve portakal dilimleri su içme sürecinde size yardımcı olabilir. Ayrıca bitki çaylarınızı soğuk içebilir, evde limonata hazırlayabilirsiniz. Ayran, meyve kompostolarının suları ve hoşaf da sıcak yaz günlerinde su kaybını önlemek için doğru tercihler olacaktır.

Suyu cam şişede saklayın
l Adeta su buharı içinde dolaştığımız bugünlerde, sıvı ve elektrolit kaybını yerine koymak büyük önem kazanmakta. Çalışıyorsak ofiste, dışarıdaysak çantamızda, evdeysek masamızda, kolaylıkla görebileceğimiz yerlerde mutlaka su bulundurmalıyız. Suyu koyacağımız sürahinin veya şişenin cam olmasına dikkat etmeliyiz. Sokakta bile olsak mutlaka su içmeliyiz.

Serinletirken hayat kurtarır
1 şişe maden suyunu büyük bir bardağa koyun l 1 /2 adet limonun suyunu sıkın l 1 yemek kaşığı elma sirkesi ve 4-5 adet taze nane yaprağı ekleyin l Bol buz koyun. Bu karışımdan bir bardak içtiğinizde sıvı ve mineral ihtiyacınızı desteklemiş olacaksınız. Bardağınızın içine 3-4 adet çekirdekli taze siyah üzüm tanesini ekleyin, içeceğiniz bittikten sonra da üzümleri yiyebilirsiniz.

PEYNİR YERİNE LOR
l Ana yemek olarak parça etli yemekler tercih edilmeli, kırmızı etin bol olduğu sofralar yerine zeytinyağlı sebze yemeği çeşitlerine yer verilmeli. Domates ve salatalık ile yapılmış salatalar sofraları süslemeli.
l Sahurda, tuzlu ve yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine vb.) uzak durulmalı, onun yerine kalsiyum minerali açısından da zengin olan, tuz oranı düşük çökelek, lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir / dil peyniri tercih edilmeli. Sahurda 4-5 adet zeytinden fazlası tüketilmemeli.

İftarda yeşil çay, sonra maden suyu
Ramazan ayını, sıcaklarda bunalmadan geçirmek istiyorsanız oruç sofralarınızı bilinçli hazırlayın: Uzun süre açlıktan sonra iftarı sıcak çorba yerine yöresel soğuk ayran aşı çorbasıyla açın. Ramazan'da da yeşil çay için ya da demleme çayınıza tarçın atın. İftar sonrasında bir şişe maden suyu içerek rahatlayın. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; sıcaklara denk gelen Ramazan ayında sağlıklı oruç tutmanın formülünü anlattı:

Yoğurtsuz sofra kurmayın
l YoĞurt, cacık ve ayranda bulunan yararlı bakteriler bağırsak florasının ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde olmazsa olmazlardandır. Hurma, kabızlık şikayetlerini en aza indirmede bize yardımcıdır.
Orucunuzu 1-2 adet hurma + 1-2 bardak su ile açmak sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

KAN ŞEKERİNİZ İÇİN TARÇIN
l İftar sonrası siyah çay yerine bitki çayları tercih edebilirsiniz. 2 fincan yeşil çay tükettiğinizde insülin salınımı dengelenirken, kan kolesterol seviyeniz de olumlu etkilenir. İçtiğiniz tüm çaylara 1 adet çubuk tarçın eklemeniz de kan şekerinizi düzenlemek adına oldukça faydalıdır.

6 ANA ÖĞÜN ÖNERİSİ
l Buğdaylı yoğurtlu soğuk aş çorbası+Zeytinyağlı sebze yemeği +2 dilim tam buğday ekmeği + çoban salata - limon ve sirkeli
l Izgara balık eti + beyaz peynirli domatesli roka salatası + 1 ince
dilim tam buğday ekmeği
l 2 dilim tam buğday ekmeği ile hellimli - domatesli sandviç + 1 şişe limonlu maden suyu (taze sıkılmış limon suyu ile)
l Bulgurlu - etli yaprak sarma + rendelenmiş salatalık ve sakız kabağı ile hazırlanmış dereotlu cacık + 1 dilim tam buğday ekmeği
l Izgara hindi eti + mantar-ıspanak sote + 1/2 adet tahıllı simit ile
l 1 tam yumurta + 1 yumurta beyazı + 1 dilim peynir ile kabaklı omlet veya menemen + 1 dilim tam buğday ekmeği.

9 ARA ÖĞÜN ÖNERiSi
l 1 bardak ayranı + maden suyu ile karıştırarak tüketebilirsiniz
l 1 kase yoğurt içine + 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi + 1 avuç çekirdekli siyah üzüm + toz tarçın ekleyerek meyveli yoğurtlu salata yiyebilirsiniz
l 1 orta boy şeftali tercih edebilirsiniz
l 6-7 adet taze fındık + 7-8 adet kara kuru erik iyi bir alternatif olabilir
l 2 adet etimek + 1 büyük kutu ayran ile tok kalabilirsiniz
l 1 dilim ekmek üzerine + 1 yemek kaşığı az yağlı sürme peynir+2 dilim domates + 1 yaprak fesleğen iyi bir alternatif olabilir
l 1 bardak az yağlı süt + 1 /2 orta boy muz + 1 çay kaşığı toz
tarçını blenderdan geçirip içebilirsiniz
l 1 /2 orta boy armut + 3 adet kayısı + 1 adet hurma + 1 orta boy nektarin ile hazırlanmış toz tarçınlı meyve salatası ile beslenebilirsiniz
l Ara, ana öğün demeden salatalığı dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz.