80 Yaşındaki büyükanne ile 16 yaşındaki torunu, 9 büyüklüğündeki yüzyılın felaketinden 9 gün sonra evlerinin mutfağından sağ olarak çıkarıldı. Tedaviye cevap veren yaşlı kadın ile torunu "Yoğurtla yaşadık" dedi.

Japonya'da "yüzyılın en büyük felaketi" olarak tarihe geçen ve "dünyanın başına gelmiş en büyük 5. deprem" olarak kayıtlara düşen 9 büyüklüğündeki deprem ve yaklaşık bir saat sonra oluşan tsunami, 6 büyüklüğündeki ikinci deprem ve ilk gün kaydedilen 168 artçı sarsıntıdan tam 9 gün sonra bir kurtuluş hikayesi yüzleri güldürdü.

MUTFAK BAŞLARINA YIKILDI

Ishinomaki kentinde iki kişinin enkaz altında olduğu iddiaları üzerine aramalarını yoğunlaştıran polis, bir evin mutfak bölümünden Sumi Abe isimli 80 yaşındaki kadın ile onun torunu olduğu tahmin edilen 16 yaşındaki Jin Abe'yi sağ olarak kurtarmayı başardı. 9 gün

boyunca sadece yoğurtla yaşama savaşı veren büyükanne ile torunu bölgeye çağrılan helikopterle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

ÖLENLERİN SAYISI 8 BİN

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen felakette, son rakamlara göre ise ölenlerin sayısı 8 bin 133'e yükseldi, 12 bin 272 kişi ise hala kayıp. Ölü sayısının 20 bini aşmasından endişe ediliyor. Felakette ölen birçok cesedin 2004'te Hint Okyanusu'ndaki tsunamide olduğu gibi bulunamayabileceği kaydediliyor. Ülkede evlerini kaybeden ve aralarında en az 100 bin çocuğun da bulunduğu yüzbinlerce kişiye ise geçici konut inşaasına başlandı.

İlk ithal üründe RADYASYON

Tayvan'ın Japonya'dan ithal ettiği bakla tohumunda radyasyon belirlendiği bildirildi. Tayvan Atom Enerjisi Konseyi'nden bir yetkili, Japonya'dan ithal edilen bir parti bakla tohumunda radyasyona rastlandığını; ancak belirlenen radyasyon oranının düşük olması nedeniyle insan sağlığı için tehlike oluşturmadığını söyledi. Japonya'da bir hafta önce meydana gelen deprem ve tsunaminin neden olduğu nükleer sızıntının ardından Japonya'dan ithal edilen gıda maddelerinden birinde ilk kez radyasyona rastlanmış oldu. Öte yandan, Japon Sağlık Bakanlığı yetkilisi Yoşifumi Kaji, kasımpatı türevi bitkilerde ve biyodizel üretiminde kullanılan kanola bitkisinde de radyasyon saptandığını belirtti. Ülkede daha önce 37 çiftlikte üretilen sütlerde ve ıspanakta radyasyon görülmüştü.

İsrail, doktor ekibini bölgeye gönderdi

İsrailli ilk doktor ekibi, Japonya'nın yaptığı resmi yardım çağrısının ardından Japonya'ya gitti. 2 doktor ile İsrail'in Seferberlik Komutanlığı'ndan bir subayın yer aldığı ekip, önceki gece yarısı Ben Gurion Havalimanı'ndan hareket etti. Ekibin ihtiyaç değerlendirmelerini yapmasının ardından çok sayıda doktor, sağlık görevlisi ve gerekli yardım malzemelerinden oluşan ikinci ekip de yola koyulacak.

Filipinler'de 6.4 Tayvan'da 5.5

Filipinler'de 6.4, Tayvan'da 5.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Filipinler'deki depremin merkezinin, ülkenin kuzeydoğusundaki Laoag kentine 117 kilometre mesafede denizde olduğu ve depremin yol açmış olabileceği hasara ilişkin henüz bir bilgi bulunmadığı açıklandı. Deprem, başkent Manila'da da hissedildi. Tayvan'da da 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün, ülkenin güneydoğu kıyıları açıklarında olduğu ve hasar meydana gelmediği, tsunami alarmı verilmediği kaydedildi.

yenişafak