Sahte gıdalarla ilgili bir iddia da Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer'den geldi

Büyüközer, piyasadaki gıdaların büyük çoğunluğunun helal gıda konusunda ‘şüpheli’ sınıfında yer aldığını söyledi. Büyüközer gıdaların etiketlerinde yeterli açıklamanın yer almadığını belirterek, “Bir bisküvinin etiketinde içinde monodigliserid var deniyor. Birçok kişi bunun ne olduğunu bilmiyor. Bu ürün hem hayvani yağlardan hem bitki yağlarından elde edilebilen bir katkı maddesidir. Çin ’in ürettiği monodigliserid, hayvani kökenlidir. Büyük çoğunluğu domuzdan kullanılır. Hadi domuz değil de sığır yağı kullanıldı. Peki bu sığır İslami koşullarda mı kesildi?

Şüphelilik oranı neredeyse yüzde 90’lara çıkıyor. Böylesi bir maddeyi içeren bisküviyi bir Müslüman yemeli mi” dedi.

BAŞKA SERTİFİKA ALIYORLAR

Öte yandan helal gıda sertifikası konusunda önemli bir noktaya dikkat çeken Hüseyin Kâmi Büyüközer sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin bizim kurallarımıza aykırı bir kesim yapan et üreticisi bizim için büyük hata yapıyor demektir. Yani belgesinin iptali gerekli oluyor. Belgesini iptal ettiğimiz gibi 5 yıl boyunca bizden helal gıda sertifikası alamıyor. Ancak sertifikasını iptal ettiğimiz firma bu sefer gidip başka yerden sertifika alıyor.”

YOĞURTTA DOMUZ YAĞI ŞÜPHESİ

Dr. Büyüközer, helal gıda konusunda Türkiye’de önemli sorunların baş gösterdiğini söyleyerek “30 yıldan beri yoğurtlara jelatin konuluyor. Bu madde Türkiye’de üretilmiyor. Dışarıda üretilen bu maddenin helal olması mümkün değil. Üretiminde genelde domuz kullanılıyor. Yoğurtta bu maddenin kullanılmasıyla Müslüman’ın inancıyla oynanmış oluyor” dedi.

Sucuk, salamlarda raf ömrünü uzatmak için sodyum nitrit kullanıldığını ifade eden Büyüközer, “Batı bu maddenin birçok insanı kanser ettiğini gördüğü için oranını azalttı” dedi.

VATAN