Türkiye, Suriye sınırında bugün yaşanan olayların yinelenmesi halinde gerekli tedbirleri uygulayacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Kilis'teki konteyner kentte barınan iki Suriye vatandaşı ile burada görevli iki Türk vatandaşının bu sabah saatlerinde Suriye'den kaynaklanan ateş sonucunda yaralandıkları hatırlatılarak, ''Suriye'de mevcut rejimin uyguladığı şiddetten kaçarak ülkemize sığınan Suriye vatandaşları Türkiye'nin tam güvencesi altındadır. Bu tür olayların yinelenmesi halinde gerekli tedbirleri uygulayacağımız tabiidir'' denildi.

Bu hususların Bakanlık Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu tarafından Bakanlığa çağrılan Ankara'daki Suriye Maslahatgüzarı'na da kesin ve güçlü bir ifadeyle bildirildiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

''Suriye'de rejim güçlerinin halka yönelik saldırılarını, son günlerde ortak sınıra yakın bölgelere kaydırdığı gözlenmektedir. Bu saldırılardan kaçan 21 yaralı Suriye vatandaşı aynı gün ülkemize giriş yapmış, bunlardan ikisi kısa bir süre sonra hayatlarını kaybetmişlerdir.

Suriye rejiminin uluslararası camianın iyi niyetle ortaya koyduğu bazı çabaları halka yönelik mezalimini şiddetlendirmek amacıyla istismar etme arayışında olduğu bir gerçektir.''

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın misyonu gereği silahlı güçlerin geri çekilmesi gereken bir dönemde bu vahim olayın gerçekleşmiş olmasını şiddetle kınayan Bakanlık, ''Suriye yönetimi sivil halka yönelik şiddeti biran önce durdurmalı ve uluslararası toplum da bunun sağlanması için derhal harekete geçmelidir'' ifadesini kullandı.