İTALYA'nın ünlü sahil kenti Portofino'da bulunan Başbakan Silvio Berlusconi, New York'a gitmek üzere uçağının kalkacağı Genova Havaalanı'na hareket etmeden hemen önce yaptığı açıklamayla yine eleştirileri üzerine çekti.

Geçen Kasım ayında Rusya'ya yaptığı ziyaret sırasında ABD Başkanı Obama hakkında "Yakışıklı, genç ve bronz tenli" dedikten bir süre sonra Napoli'de, "Epeydir güneşe çıkmadığım için rengim Obama'dan daha açık" derken başta muhalefet partileri olmak üzere yoğun eleştirilere maruz kaldı. Gelişmeler Berlusconi'nin üslubunu değiştirmesine yetmedi. Başbakan bu kez de "Yakışıklı ve bronz tenli Obama'ya gidiyorum" dedi. Berlusconi'nin bu sözleri İtalya'da günün konularından biri haline geldi.

Bugün Türkiye saatiyle 23.00'te ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek olan Berlusconi, "G-8'e olabildiğince yakın bir zamanda görüşme talebinde ben bulundum. Tüm dosyalar dolu. G-8'e hazırlık toplantısı olacak" dedi. Berlusconi, "Şimdiye kadar Obama taşlarını doğru oynadı. Kahire'de yaptığı konuşma muhteşemdi. Mevcut devlet Başkanıyla, Başkan Bush ile olduğu gibi yakın bir arkadaşlığım yok. Ama bayan Clinton işe köklü arkadaşlığımız var. ABD yönetimiyle ilişkilerimiz güçlü, şeffaf ve açık. Hatta Kaddafi'nin İtalya'yı ziyaretinde ABD'yi Usame'ye benzetmesi karşısında bile bizim ülkemize kızmadılar" dedi.

Berlusconi'nin finans ve ekonomi alanında evrensel yasal standartların getirilmesi yönünde Obama'dan onay almaya çalışacağı bildirilirken, bu kapsamda hazırlanan anlaşmanın G-8'de tüm katılımcı devletlerle imzalanmasının hedeflendiği bildirildi.