Karaman'ın Ermenek ilçesinde, kısa süre içinde su tutulmaya başlanacak Ermenek Barajı'nın suları altında kalacak olan Çavuş köyünde bazı vatandaşlar, kendilerine tanınan sürenin kısa olduğunu belirterek taşınma için daha fazla zaman istiyor.

Ermenek'te yapımı devam eden Ermenek Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin su tutulma sahası içinde bulunan Çavuş köyü sakinleri, Çavuş köyünün baraj gövde inşaatına en yakın yerleşim yeri olduğunu belirtti.

Köylüler, 3 Nisanda su tutulmaya başlandığında ilk olarak köylerinin su altında kalacağını, ancak köyün büyük bölümünün istimlak işlemlerinin bitirilemediğini söyledi.

DSİ'nin Ocak ayının sonlarında köye resmi yazı göndererek evlerin en geç 3 Nisan tarihine kadar boşaltılmasını istediklerini anlatan köylüler, ''köyün taşınacağı alanda parsel düzenleme çalışmaları ise bize bu haberin gelmesiyle başladı. Yeni yerleşim yeri alelacele kepçeyle düzeltildi, parseller belirtildi. DSİ yetkilileri, 'buralara evlerinizi yapın ve 3 Nisana kadar taşının' dediler'' diye konuştu.

Köylülerden Hasan Altunay, 30-40 gün içinde DSİ'nin gösterdiği alana evlerini ve ahırlarını taşıyabilmelerinin mümkün olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu kadar kısa süre içinde taşınmamız mümkün değildi. Köyde yaşayanların birçoğu yaşlı insanlar. Taşınma işlemini kısa sürede halletmeleri imkansızdı. Ayrıca yeni yere taşınsak bile geçimimizi sağlayacağımız bir şey yok. Biz tarımla uğraşan insanlarız. Su altında kalacak olan tarlalarımızda türlü meyve ve sebzeyi üretiyorduk. Tarlalarımıza değer olarak biçilen bedelleri biz bir yılda alıyorduk. Pek çok kişi yeniden değer tespiti için mahkemeye başvurdu. Sorunlarımız çözülmeden köyden taşınmamaya kararlıyız.''

Altunay, DSİ'nin köyün mezarını yeni yerleşim yerinde tespit edilen mezarlığa taşıma işlemine devam ettiğini belirterek, ''yani dirilerimizden önce ölülerimiz düşünüldü. Biz bu işte bir terslik olduğunu düşünüyoruz'' diye konuştu.

DSİ'NİN GÖRÜŞÜ
DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Mevlüt Pınarkara ise Çavuş köyü sakinlerinin buradan taşınacaklarını, baraj inşaatının başladığı 2002 yılından beri bildiklerini söyledi.

Bazı köylülerin istimlak bedellerini beğenmedikleri için mahkemeye başvurduklarını ifade eden Pınarkara, şunları kaydetti:

''Köylülerin yüzde 70'i istimlak bedellerini aldı, almayanların işlemleri ise mahkeme kararıyla yeniden tespit işlemi yapılarak çözülüyor. Ermenek'te bir hakim bu davalara yetişmeye çalışıyor. Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, su tutulması işleminin başlayacağı 3 Nisan tarihine kadar köyün boşaltılması gerekiyor. Vatandaşlarımız anlaşmaya razı olurlarsa su tutulma işlemi tespit edilen tarih olan 3 Nisanda başlayacak. Köylülerin istimlak bedelleri için mahkemeye başvurması nedeniyle süreç uzarsa, devlet, su tutulma işleminin ertelendiği her gün için büyük ekonomik kayba uğrayacak.''

Sorunu vatandaşın rızasıyla çözmek istediklerini, 3 Nisan tarihini erteleme yetkilerinin bulunmadığını, ancak, 1 hafta, 10 gün tolerans gösterebileceklerini anlatan Pınarkara, ''malesef bazı vatandaşlarımız işi tam anlamıyla yokuşa sürüyor. 3 yıl önce istimlak bedelini alan köylü, 'aldığım parayı harcadım, şimdi taşınma masrafları için param yok' diyor. Bu ve benzeri şeyler, kabul edilebilir bir mazeret olamaz'' diye konuştu.

Pınarkara, mahkemeye açılan davaların bir bir sonuçlanmakta olduğunu, bu nedenle köyün taşınması ve su tutulma işleminde çok fazla bir sarkma yaşanmayacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

GAZETEPORT