Dün Ankara’da hayatını kaybeden Öztuna için bugün Fatih Camii’nde öğle namazını müteakiben cenaze namazı kılındı. Öztuna’yı yolcu etmek için gelenler, Öztuna’nın Türk tarihine yaptığı katkıyı anlattı.

Bir dönem milletvekilliği de yapan Yılmaz Öztuna’nın Fatih Camii’nde cenaze törenine; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, gazeteciler, mesai arkadaşları ve yakınları katıldı.

Camii avlusuna ilk gelenlerden biri olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Öztuna’nın eşi Hatice Öztuna ve oğlu Oğuzhan Öztuna’ya taziye dileklerini sundu. Öztuna ailesi ile bir süre sohbet eden Günay, Öztuna’nın yarım asrı aşkın bir süredir Türk tarihine hizmet ettiğini belirtti. Günay, "Tarihimizi, geleneklerimizi, tarihsel bilgimizin derinliğini kitleye ulaştırmak konusunda çok büyük emekleri geçmiş, çok değerli bir kültür insanı idi. Osmanlı tarihi ve bütünü ile tarihimiz üzerinde yaptığı çalışmalar bizim için önemli bir başvuru kaynağıdır ve olmaya da devam edecektir. Yazar olarak ta fikirlerini son zamanlarda geniş kitleye ulaştırmaya çalışıyordu. Hepimizin çok sevdiği saydığı çok değerli bilim insanı kültür insanıydı. Bu mübarek Cuma gününde ebediyete uğurluyoruz. Rahmetle minnetle dua ile uğurluyoruz." dedi.

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı da, Öztuna’nın tarihi ve bir kuşağı gençliğe sevdiren bir isim olduğunu belirtti. Ortaylı, "Hiç şüphesiz ki Osmanlı tarihini öyle yüzeyden değil, aslında baya kurumlarına, müesseselerine coğrafyasına eğilmeyi telkin ederek gençliği sevdirdi. Tabii bu devam edecek, eserleri okunacak. Bütün faniler gibi aramızdan ayrıldı ama eserleri okunmaya devam edecek. Okumak zorundayız." şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, Öztuna ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Gazeteci İsmail Kapan da Öztuna’nın yeri doldurulamayacak insanlardan olduğunu belirtti. Kapan, " Eserleriyle çalışmalarıyla, duruşuyla memleket şuuruyla, tarih şuuruyla ve tabii muhteşem bilgisiyle numune bir insandı. Çok büyük bir değerdi. ‘Yeri doldurulamayacak bir insandı’ denilir ya merhum Öztuna da onlardan biriydi." diye konuştu.

Yılmaz Öztuna’nın cenazesi, nazmın ardından Zincirlikuyu mezarlığındaki aile kabristanlığına defnedildi.