Açılış kokteyli, müzik dinletisi ve “İz” adlı uzun metrajlı filmin gösterimi ile başlayan festivalde 40 kısa metrajlı film, 22 belgesel film, 7 film öyküsü arasından ön elemeyi geçen 10 belgesel film ile 15 kısa film izleyicilerle buluşacak.
 
Yarışmaya katılmayı hak kazanan filmler dışında tematik filmlerden oluşan 13 seçki ve Yılmaz Güney’e ait 2 filmin de gösterimi yapılacak. Festivalde ayrıca, sınır ötesindeki filmler, Kürt sineması ve estetik sorunları, öteki sinema, Türk sinemasında kadın temsiliyeti konularının da yer aldığı 7 panel ve söyleşi yer alıyor. 13 Aralık’ta İz adlı filmle başlayan festival, 18 Aralık’ta Yüksel Aksu’nun Entel Köy Efe Köye Karşı adlı filminin gösterimi ve film ekibi ile söyleşinin ardından düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.
 
Kısa filmde birinciye 5 bin lira, ikinciye 3 bin lira, üçüncüye 2 bin lira; en iyi belgesele 5 bin, en iyi kısa film öyküsüne 3 bin lira ödül verilecek. Ayrıca sinemaseverler tarafından seçilecek bir filme de izleyici ödülü olarak festival heykelciği verilecek.
 
Film festivaline, bu yıl Sinemacı ve BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Batman milletvekili Ayla Akat Ata, gazeteci, yazar, film eleştirmenleri, yönetmenler, jüri üyeleri, kamoyunun yakından bildiği sinema oyuncuları, akademisyenler dahil olmak üzere 70’i aşkın davetli katıldı.
 
Festival tanıtım fragmanı ve açılış konuşmasının adından konuşan Ayla Akat Ata, “Sanat toplumu aydınlatmanın bir aracıdır fakat ne yazık ki toplumun aydınlanmasını istemeyenler sanatın tüm alanlarına da müdahale edebiliyorlar.” Dedi.
 
Batman’da ikincisi düzenlenen festivalinin geçen yılkinden daha kapsamlı ve coşkulu olduğuna vurgu yapan Akat Ata, ilerde Türkiye’de de bahsedilir bir yarışma olacağını söyledi. Konuşmaların ardından İz filmi gösterime sunuldu.