Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz “Türk Lirası"nın değerlenmesine neden oluyor, ihracatçı rekabet edemiyor” eleştirilerine rağmen dünyanın en başarılı 7 Merkez Bankası başkanından biri ünvanını aldı

İhracatçıların eleştiri odağı Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Dünyanın En Başarılı Merkez Bankası Başkanları" listesinde notunu yükseltti. Yılmaz, 30 stratejik ülkenin Merkez Bankası başkanlarının performansının ölçüldüğü listede en yüksek not olan A"yı alırken Fed Başkanı Bernanke, C ile yetindi.

İhracatçıların değerli Türk Lirası nedeniyle sürekli eleştiri yağmuruna tuttuğu Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, “dünyanın en iyileri” listesine girmeyi başardı.

Merkezi New York"ta bulunan Global Finance dergisi, “2010 Dünyanın En Başarılı Merkez Bankası Başkanları” arasına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz"ı seçti. Durmuş Yılmaz, en yüksek not olan “A” alarak listeye girdi.

Derginin Ekim ayında yayınlanan “en iyiler listesi”nde, Durmuş Yılmaz"ın yanı sıra AB Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, Avustralya Merkez Bankası Başkanı Glenn Stevens, İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Malezya Merkez Bankası Başkanı Zeti Akhtar Aziz, Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Seongtae, Tayvan Merkez Bankası Başkanı Fai-Nan Perng da yer aldı. Saygın finans dergisi Global Finance, 1994 yılından bu yana 30 stratejik ülkenin Merkez Bankası başkanlarının performansını ölçüyor.

Kimseye "F" yok

Merkez Bankası Başkanları"na, enflasyon kontrolü, ekonomik büyüme hedefleri, para birimi istikrarı ve faiz oranları yönetimi gibi kriterlere göre, “A” ile “F”arasında değişen notlar veriliyor. “A”, “fevkalade” bir performans, “F” başarısızlık anlamına geliyor. Durmuş Yılmaz, Global Finance dergisinin 2009 değerlendirmesinde “B” notu almıştı. Derginin performansını değerlendirdiği 30 başkan arasında ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke"nin orta not olan “C” alması ise dikkat çekti. Hiçbir başkana en düşük not olan “F” verilmezken Japonya, Çin, Hindistan ve Macaristan “C”, Arjantin ve Endonezya Merkez Bankası Başkanları “D” olarak değerlendirildi.