Olayda 4 kişi öldü, kaçan saldırgan ve kız arkadaşı ölü bulundu

Finlandiya"nın Espoo kentinde büyük bir alışveriş merkezine girerek etrafa ateş açan saldırgan, kendisi de dahil 6 kişinin ölümüne sebep oldu.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, Kosova asıllı İbrahim Shkupolli adlı silahlı saldırgan, siyahlar giyinmiş olarak Sello alışveriş merkezinin ikinci katına çıktı. Çevreye rastgele ateş etmeye başlayan Shkupolli, dört kişiyi öldürdükten sonra kaçtı. Ölümle burun buruna gelen halk ve dükkan sahipleri büyük panik yaşadı.
Bir süre sonra polis, bir apartman dairesinde Kosovalı saldırganın, yine aynı alışveriş merkezinde çalışan Finlandiyalı eski kız arkadaşının cesedine ulaştı.
İncelemeler devam ederken, 43 yaşındaki Shkupolli"nin de intihar ettiği, cesedinin ise kendi evinde bulunduğu kaydedildi.

Silah kullanımında ilk 5"te

Yüksek intihar oranları, yoğun alkol tüketimi ve şiddet olayları ile bilinen 5.3 milyon nüfuslu Finlandiya"da, kişisel kullanımda 1.6 milyon ateşli silah bulunuyor. Politikacıların, sosyal yardım çalışanlarının ve dini liderlerin ateşli silahlara dair daha sıkı kanunlar, internet sitelerinin yoğun takibi ve daha fazla sosyal bağ kurulması yönünde bastırmalarının sürdüğü Finlandiya, aynı zamanda dünyanın kişisel silah kullanımı en yüksek beş ülkesinden biri olma özelliğini taşıyor.
Ülkede Eylül 2008"de bir silahlı saldırgan Kauhajoki kentindeki bir okulu basarak 9 öğrenci ve bir öğretmeni öldürmüştü. Kasım 2007"de de 18 yaşındaki bir öğrenci bir lisede 8 kişiyi öldürdükten sonra intihar etmişti.
Her iki genç de, saldırıdan önce YouTube internet sitesine video yükleyerek saldırı hazırlığından bahsetmişti./yeni şafak