Aralarında Almanya, Avusturya ve Hollandalı kişilerin bulunduğu 20 kişilik turist kafilesi, havayolu ile geldikleri Antalya"da otellerine yerleştikten sonra 1 haftalık Anadolu turuma çıktı. Sabah saatlerinde Kuşadası ve daha sonrada Efes"i gezen kafile, öğleden sonra Aydın şehir merkezine ulaştı. Aydın Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl esnafa katkı sağlanması için başlatılan "Kültür Turizmi Projesi” kapsamında kent merkezine gelen bu kafile 2010 yılının ilk turist kafilesi oldu.
Araçlarla Adnan Menderes Bulvarı güzergahından başlayarak uzun bir şehir turu düzenleyen kafile, daha sonra il merkezinde bulunan tarihi mekanları görme fırsatı buldu. Özellikle kafilede bulunan bayanların isteği üzerine Salı Pazarını gezen turistler, pazarda yayınan esnaf ve köylülerin satışa sunduğu gıda ve ürünleri inceledi. Daha çok Aydın"a özgü yöresel kıyafetlerin satışa sunulduğu mağazaları inceleyen turistler, pazardan bol bol alışveriş yaptı.

AYDIN İNCİRİ TANITILDI
Salı Pazarının ardından Aydın"ın en eski yapılarından olan Ramazanpaşa Camiini gezen turistlere, burada Aydın Ticaret Odası tarafından Aydın İnciri ikram edildi. Paketli incirleri yabancı konuklara tek tek dağıtan Aydın Belediyesi Sosyal Tesisler Müdürü Akın Güdücü, turistlere Aydın ve incir hakkında bilgiler verdi. Kendilerine hediye edilen incirleri çok beğenen turistler, ellerindeki incirlerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Turist kafilelerinin Aydın"a uğramasının Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"nun seçim beyannamesinde yer aldığını anımsatan Aydın Belediyesi Sosyal Tesisler Müdürü Akın Güdücü, “2010 yılının ilk turist kafilesi olan 20 kişilik bu grup Antalya"dan Kuşadası"na geldiler ve Denizli üzerinden tekrar Antalya"ya dönüyor. Aralarında Hollanda, Avusturya ve Almanya"dan kişiler bulunuyor. Düzenli olarak bundan sonra her hafta turlarla Aydın"a turistler gelecek. Aydın Belediyesi olarak halkımıza ve esnafımıza katkıda bulunmak istiyoruz. Zaten bunu seçimlerden öncede vaat etmiştik. Seçim çalışmaları sırasında bunu tekrarladık ve verdiğimiz sözleri tek tek yerine getiriyoruz” dedi.
Turist kafilesinin Antalya"dan yola çıktığını açıklayan tur rehberi Bülent Aydın da, Hollanda, Avusturya ve Almanya"dan havayolu ile Antalya"ya gelen grubun 1 haftalık Anadolu turuna çıktığını kaydetti. Efes turu dönüşü yollarının üzerinde bulunan Aydın"a uğramaya karar verdiklerini ifade eden Aydın, “Denizli"ye dönerken Aydın"a da bir katkı da bulunma amacıyla burada da bir serbest vakit, şehir turu ve dinlenme programı ayarladık. Aydın"da düzenlenen şehir ve tarihi mekanlar gezilerinin ardından turistlerin isteği üzerinde Salı Pazarında bir gezintiye çıktık. Tarihi bir cemiyi gezdikten ve biraz dinlendikten sonra Aydın"ı terk edeceğiz” diye konuştu.

“YENİDEN GELECEĞİM”
Daha önceden de Türkiye"ye geldiğini anımsatan Cluchet Friederihe, “Aydın çok hoşuma gitti. İlk Türkiye"ye gelişimde İstanbul"u görmüştüm. Bu Türkiye"ye dördüncü gelişim. Önümüzdeki yıl da tekrar Türkiye ve özellikle İstanbul"u ziyaret etmeyi düşünüyorum. Türkiye benim çok hoşuma gidiyor ve Aydın"ı da çok beğendim” şeklinde konuştu.
Kendilerine "Aydın İnciri" ikram edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden , daha önce hiç incir tatmadığını ve inciri tadıp ona göre yorum yapmak istediğini kaydetti.

“AYDIN ÇOK TEMİZ BİR ŞEHİR”
Aydın"ın en çok temizliğinden etkilendiğini açıklayan Ahmer Herbant Fraz ise, şunları söyledi: “Aydın"ı çok beğendim. Aydın"ın en çok beğendiğim özelliği ise yani ilk gözüme çarpan ise temizliği oldu. Ortalıkta plastikler ve çöpler yok. Bu çok güzel bir şey. bu manzarayı birçok yerde görmeniz mümkün değil. Çok temiz ve düzenli bir kent olduğunu gördüm. Bu nedenle Aydın"a gelmiş olmaktan ve burayı görmüş olmaktan dolayı çok mutluyum”
Aydın"ın dünyanın en sağlıklı kentleri arasında yer aldığının hatırlatılması üzerine Fraz, bunu daha önceden bilmediğini kaydetti. Fraz, kendisinin ilk izlenimlerinin Aydın"ın sağlık ve yaşanabilir kent olduğunu yönünde olduğunu ve bu yüzden Aydın"ın sağlıklı kentler arasında yer almasından memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Cami gezisinin ardından il merkezindeki bir tesiste dinlenip çay içen turist kafilesi, daha sonra Aydın turunu tamamlayarak Anadolu turu kapsamında bir sonraki konaklama yerleri olan Denizli"ye doğru hareket etti. -iha