Başbakanlık önüne gelince de, teşekkür pankartını yırtıp, altındaki "Teşekkür de yok, pazarlık da yok" pankartını açtı. Polis olayın protesto gösterisi olduğunu anlayınca, öğrenciler hızla Başbakanlık önünden ayrıldı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, geçen hafta Ankara"daki bir lokantada yemek yerken harç zamlarına tepki gösteren öğrencilerin protestosuyla karşılaşmıştı. Önceki gün bazı basın organlarında, Erdoğan"ın talimatıyla yüzde 300 oranındaki zammın yüzde 8"e indirileceğine yönelik haberler yer aldı. Bakanlar Kurulu öncesinde dün Başbakanlık binasına yürüyen bir grup genç, "Teşekkürler Başbakanım" yazılı pankart açtı. Gençler, "Teşekkürler Başbakan" sloganı atarak Başbakanlık önüne kadar rahatça yürüdüler.

Polisi geçtiler

Başbakanlık yakınlarında bile herhangi bir gösteriye izin vermeyen polis, gruba hiçbir müdahalede bulunmadı. Grup adına konuşan bir genç, "Çok teşekkür ederiz sayın başbakanım. Siz ne büyük bir insansınız ki lütfettiğiniz zam indirimleriyle artık yüzbinlerce ikinci öğretim öğrencisi için okuyabilme umudu doğdu. Artırdığınız kontenjanlar sayesinde binlerce öğrencinin üniversite hayali gerçek oldu. Tüm bunlar için teşekkür bekliyorsunuz değil mi başbakanım? Ama biz size benzemeyiz. Lütuf gibi sunduklarınıza da kanmayız. Eğitim hakkımız için pazarlık etmeyiz" dedi. Bu sırada gençler, pankartın üzerindeki yazıyı yırtınca altından, "Teşekkür de yok pazarlık da yok. Harçlara hayır. Öğrenci Kolektifleri" yazısı çıktı. Polisler, olayın protesto gösterisi olduğunu anladı ancak gençler hızla Başbakanlık önünden ayrıldı. Öğrenci Kolektifleri, burslarının kesilmesi nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş"ı da benzer yöntemle protesto etmişti. Gençler, 1 Nisan"da, "Kadir Topbaş"ı tebrik ediyoruz" yazılı dev pankartla belediyeye gelmiş, pankart ters çevrilince "1 Nisaaannnn, yakanı bırakmayacağız Topbaş" yazısı ortaya çıkmıştı.

Son söz hükümetin

Öğrencilerin büyük tepkisine yol açan "ikinci öğretim" harç zamlarına yapılması planlanan yaklaşık yüzde 300"lük zammın, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın devreye girmesiyle normal öğretim yapan bölümler gibi yüzde 8"e indirileceği iddiaları üzerine YÖK yetkilileri şunları söylediler: "Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, kısa süre önce Maliye Bakanlığı"yla irtibata geçti ve zam rakamlarının indirilmesini istedi. Onlar da olumlu karşılayıp zam oranlarındaki indirim teklifini Başbakanlığa sunmuşlar. Son söz Bakanlar Kurulu"nun. Aslında zam oranları üniversitelerden gelen talepler ve enflasyon rakamlarına göre yapılıyor. YÖK"ün fazladan bir müdahalesi olmuyor."

% 300 istemişlerdi

YÖK temmuz ayında, normal bölümler için harçlara yüzde 8 zam önermiş, dersleri akşam yapılan ve paralı olan "ikinci öğretim" için de yüzde 300"ü bulan oranlarda zam teklif etmişti.
Vatan