Sağlık Bakanlığı'nın girişimiyle oluşturulan doku bankasından ilgin menisküs bulundu ve Dürdane Kökbudak 14 Şubat tarihinde hastaneye yatacak ve nakil gerçekleşecek.

Atlet ve voleybolcu olan Ereğli Atatürk Lisesi 12'inci sınıf öğrencisi Dürdane Kökbudak, 11 yaşında Eskişehir'de yapılan atletizm müsabakalarında yüksek atlamada Türkiye 3'üncüsü, uzun atlamada da Türkiye ikincisi oldu. Yarışmalardan sonra memleketi Ereğli'ye dönen Kökbudak, antrenmanda sakatlandı.

Dürdane Kökbudak'ın yapılan kontrollerinde menisküsün yırtıldığı tespit edildi. Yapılan ameliyat sonrası sağ ve sol ayağındaki menisküsler alındı. Buna rağmen voleybol ve atletizm anteranmalarına devam eden Kökbudak, iki spor dalında da çok sayıda madalya kazandı ve başarı belgesi aldı. Fakat ağrılar gün geçtikçe şiddetini arttırması üzerine Ankara Özel Çankaya Hastanesi'nde giden Kökbudak'a, doktorları 2 yıl sonra yürüyememe tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini, bu yüzden de menisküs nakli olması gerektiğini söyledi.

NAKİLE İZİN ÇIKMADI

Geçen yıl Kökbudak'a, geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve zaman zaman maçlarda rakibi olan Galatasaray Yıldız Voleybol Takımı oyuncusu Ayşe Himmetoğlu'ndan menisküs nakli olma şansı doğdu. Fakat Kökbudak'ın ailesinin nakil işlemleri için Sağlık Bakanlığı'nda ulaştığı yetkililer, "Nakil sırasına girmeniz gerekir. İzin çıkması gerekiyor" diyerek reddetti. Menisküs nakli de gerçekleştirilemedi.

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI

Dürdane Kökbudak'ın bu olayı basında yer alınca devreye Sağlık Bakanı Recep Akdağ girdi. Bakan Akdağ, doku bankası kurulması talimatını vererek menisküs nakli için ayrı bir izne gerek olmadan uygun verici bulunduğunda hemen naklin gerçekleştirilebileceği bildirdi. Mevzuatta da değişiklik yapıldı.

Menisküs nakli için beklemeye başlayan Kökbudak için sevindirici haber Doku Bankası'ndan geldi. Kökbudak'ı arayan yetkililer uygun menisküsün bulunduğunu ve 14 Şubat tarihinde Ankara'daki Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne yatması gerektiğini bildirdi.

"NAKİLLE NORMAL HAYATIMA DÖNECEĞİM"

Aldığı haber karşısında büyük bir sevinç yaşadığını belirten Dürdane Kökbudak, ''Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Doku Bankası'ndan yetkililer geçtiğimiz ay beni arayarak uygun menisküsün bulunduğunu söyledi. 14 Şubat tarihinde ameliyatımın yapılacağı bildirildi. Çok zor günler yaşadım. Başarılı bir spor hayatım varken bir anda bırakmak çok acı veriyor. Ayrıca normal hayatımda da çok zorluklar yaşadım. Ağrılarım nedeniyle çoğu gece uyuyamadım. Artık normal hayatıma dönebileceğim için çok mutluyum'' dedi.

Yaşadığı sıkıntının ardından kurulan Doku Bankası'nın kendisi gibi nakil bekleyenler için umut kapısı olacağını belirten Kökbudak, şunları söyledi:

''Can kurtarmak, hayat vermek, birisinin size yardım etmesi ve karanlıktan alıp ışığa götürmesi çok güzel bir duygu. Herkesi organ bağışı yapmaya davet ediyorum. Bu konuda duyarlı olursak benim gibi bir çok kişi kurtulur. Ben kendimde organlarımı bağışlamak istiyorum. Çünkü ben de çok zor günler geçirdim. Başkalarının da aynı acıları yaşamasını istemiyorum.''