Aydın İli Şehir ve Bölge Planlaması çalışmasına ilişkin olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve Aydın Ticaret Odası yöneticileri çıkan sonuçları masaya yatırdı.
21 Ekim-28 Ekim 2009 tarihleri arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden 6 öğretim üyesi 52 öğrenci ile birlikte yürütülen çalışmanın sonuçlarını ortaya koyan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Ökten Aydın’ın düzenli ve yaşanılır bir şehir olduğunu belirterek Aydın’ın gelecek 50 yıl içerisinde şehirsel gelişimine ilişkin görüşlerini açıkladı.
Prof. Dr. Ökten, Aydın’ın sanayileşmesinden ziyade tarımsal özelliklerinin ön plana çıkarılarak tarımsal ürünlerinin korunması gerektiğini ifade ederek, “Gelecek 50 yıl da Dünya’da ve Türkiye’de tarımın özellikle de organik tarımın önemi daha da çok artacak. Aydın sanayileşmeden ziyade tarımsal ürünlerini markalaştırarak markaya yatırım yapmalıdır. Aydın’da ki mevcut organize sanayi bölgeleri yeterlidir. Daha fazla organize sanayi bölgesi yapılmamalıdır. Çünkü gelecekte Aydın toprakları çok değerli olacak, 50 yıl sonra sanayileşen topraklara tarım da daha çok ihtiyaç duyacaksınız. Aydın kendi değerlerinin farkına varamamış bir şehir, Aydın’ın gelecekteki gelişimi için turizm potansiyeli, tarım ürünleri üzerinde çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Ökten AYTO’nun bu çalışma sırasında çok destek verdiğini belirterek Aydın ilinin özel bir yeri olduğunu sözlerine ekledi.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Şehir ve Bölge Planlama kürsüsünde Aydın’ın şehir planlamasının tartışılması ve ortaya konan bilimsel sonuçların çok önemli tespitler bulunduğunu ifade eden Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, “Bugün burada bizlere açıklamış olduğunuz sonuçlar Aydın’ın 50 yıllık geleceğine ilişkin sonuçlardır. AYTO olarak bizde Aydın’ın ticaretinin yanı sıra Aydın’ın tarımı ve Aydın turizmine ve kültürüne ilişkin de çalışmalar da bulunduk. Doğru yolda olduğumuzu sizlerden duymak bizler içinde sevindirici oldu” diye konuştu.
Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Nur Ökten ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Betü Şengezer, Yard. Doç. Dr. Yiğit Evren, Yard. Doç.Dr. Tuba Çekiç, Araştırma Görevlisi Ebru Çekiç ve Araştırma Görevlisi Senem Kozaman’a yapılan çalışma nedeniyle tek tek teşekkür ederek kendilerini AYTO olarak Aydın’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.