Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada yaşanan göçüğe ilişkin olarak, söz konusu sahada kömür çıkartma faaliyetinde bulunulmadığını, göçüğü kömürle ilintilendirmenin doğru olmayacağını söyledi.

Yıldız, ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'yi makamında kabul etti.

Bakan Yıldız, kabulden sonra yaptığı açıklamada, Büyükelçinin kendisine nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirtirken, görüşmede gerek enerji sektöründe gerekse iki ülke ilişkilerinde neler yapılabileceği konusunda değerlendirmelerde bulunduklarını kaydetti.

ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone de Bakan Yıldız ile enerji konusunu ve Türkiye ile ABD'nin enerji sektöründeki stratejik menfaatleri konusunu ele aldıklarını söyledi.

Hiç bir ülkenin tek başına engellerle baş edemeyeceğini ancak birlikte çalışılırsa üstünden gelinemeyecek bir engel olmadığını ifade eden Ricciardone, ''halklarımızın ihtiyaçlarını birlikte çalışarak giderebiliriz, hem de daha temiz, daha güvenli, daha fazla enerji imkanlarını birlikte oluşturabiliriz'' diye konuştu.

-KAHRAMANMARAŞ'TAKİ GÖÇÜK-

Bir gazetecinin Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan sahada yaşanan göçüğe ilişkin sorusu üzerine Bakan Yıldız, söz konusu sahada kömür çıkartma çalışması yapılmadığını belirtti.

Geçen hafta içerisinde aynı sahada, küçük depremlerin tetiklediği bir toprak kayması daha olduğunu anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

''O zamandan bu tarafa açık ocak dediğimiz yerde 2,5-3 kilometrelik bir alanda bir toprak kayması oluşmuş. Ben Genel Müdürümüzü ve Müsteşarımızı oraya gönderdim. Özel sektöre ait bir faaliyetti bu. Orada şu anda kömür çıkartmayla alakalı herhangi bir faaliyette bulunulmuyordu. Bugünkü olan hadise bir depremin tetiklemesi midir yoksa bir zemin kayması mıdır, Rasathaneden alacağımız bilgilerle teyit edeceğiz. Sonuçta kömür faaliyeti olmayan bir yerde bir toprak kayması oldu, büyük bir miktar, yanda bulunan boş sahaya devrilmiş. Topoğraf çalışması yapan ve bir araç da oradan geçerken göçüğün altında kaldığı söyleniyor. Bununla ilgili net rakamlara ilişkin, teyit ettirmeden kesinleştirmeden bir şey söylememiz doğru olmaz.''

Göçük altında kalanların işçiler olup olmadığının sorulması üzerine de Yıldız, göçük altında kalanların topoğraf çalışması yapan, teknik bakım çalışmasında bulunan kişiler olduğunun söylendiğini ifade etti.

Sahadaki işçilerin geçen hafta tetiklenen toprak kaymasından sonra herhangi bir kömür çıkartma faaliyetinde bulunmadığına dikkati çeken Yıldız, ''bunu kömürle ilintilendirmek doğru olmaz, bir kömür sahasında bir toprak kayması olarak söyleyebiliriz'' dedi.

AA