Bilgisayar ve cep telefonu gibi elektronik cihazların yapımında kullanılan madenin üretim ihalesine 26 şirket başvurdu.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 1959 yılında Eskişehir Sivrihisar'da keşfedilen maden yatağında yeni bir rezerv daha buldu. Nadir toprak elementleri olarak adlandırılan ve bilgisayar, rüzgâr ve cep telefonları ile güçlü akülerin üretimi başta olmak üzere elektronik sektörünün hammaddesi olan yeni maden rezervi, Türkiye ekonomisine yılda 1 milyar dolar kazandıracak.
 Eti Maden'in üretim için açtığı ihaleye 26 şirket başvurdu. Nadir toprak elementlerinin en büyük üreticisi olan Çin'in son zamanlarda iç pazarı gerekçe göstererek ihracatı kısması dünya pazarını zora soktu. Nadir toprak elementlerinin 2000 yılında 7 bin dolar olan ton fiyatı bugün 100 bin doları aşınca Sivrihisar'daki rezerv kıymetlendi.
 
 
Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye'nin nadir toprak elementi rezervi bugünkü piyasa değeri üzerinden milyarlarca doları buluyor. Japonya'nın okyanus altında maden araması başlattığına vurgu yapan yetkililer, "Pasifik Okyanusu'nda milyarlarca dolarlık projelerle maden aranıyor. Biz ise 1959'da keşfedilen sahada 1 milyon ton nadir toprak elementi olduğunu tespit ettik." değerlendirmesini yaptı.
 
Yeni bulunan rezervi ekonomiye kazandırmak için Eti Maden ihaleye çıktı. Eti Maden nadir toprak elementlerini çıkaracak teknolojiye sahip olmadığı için ihaleye çıkıldığını aktaran yetkililer, "İlk etapta 10 bin ton üretim yaparak pazar oluşturacağız. Bunun satış bedeli 1 milyar dolar. İşletme maliyeti ise yüzde 15. Yıllık 1 milyar dolarlık madeni kolaylıkla çıkarabiliriz. Açılan ihaleye 26 başvuru geldi. İhale süreci halen devam ediyor." şeklinde konuştu. Yetkililer işlem için sadece 100 milyon dolarlık tesis kurulması gerektiğini söyleyerek şu bilgileri verdi: "Bu ürünü çok çıkarırsanız pazarı düşürürsünüz. Biz ilk etapta 10 bin tonla piyasaya gireceğiz. Talebe göre artıracağız. 10 bin ton küçük rakam ancak, 10 yıl devam edecek üretimin değeri 10 milyar dolar."
 
Nadir toprak elementlerinin dünyadaki rezervleri Rusya ve Çin'de bulunuyor. Fiyatlardaki artış üzerine harekete geçen dünya elektronik devi Japonya Tokyo Üniversitesi, Pasifik Okyanusu'nda rezerv keşfetti. Nadir toprak elementinin başlıca kullanım alanları şöyle: Elektronik sektörü, bilgisayar donanımı, elektronik hafızalar, nükleer alanda kontrol çubukları, yanabilir zehirler, radyoaktif güç kaynağı, dedektör imalatı, demir çelik, alaşımlar, cam, seramik, aydınlatma, kimya ve mücevher.
 
Kaynak: Zaman