BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinden "memnun ayrıldığını" belirterek, "Bölücü terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan gelen hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu uluslararası hukukun vermiş olduğu yetkidir ve bu yetkiyi kullanacağız" dedi.


Erdoğan, Ulusal Basın Kulubü"nde yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

TAHAMMÜL KALMADI

"Türkiye"nin artık zamana yayılan ve daha önce denenmiş ancak sonuç vermemiş bir takım mekanizma ve önerilerle vakit kaybetmeye tahammülü kalmamıştır. Irak"ın kuzeyinde konuşlanarak ülkemizin toprak bütünlüğünü, kamu düzenini, güvenliğini ve huzurunu tehdit eden bölücü terör örgütüne karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızı kullanma noktasına gelmiş bulunuyoruz. Bu bir uluslararası hukukun vermiş olduğu yetkidir ve bu yetkiyi kullanacağız. Bu hakkı kullanma yetkisi yüce Meclisimizce de hükümetimize verilmiştir. Ve burada 507 milletvekilimizin evet oyu vardır.

SAVAŞ PEŞİNDE DEĞİLİZ

Türkiye meşru savunma hakkını kullanırken ABD ile dayanışma içinde adım atmaya da hazırdır. Tabii, altını çizerek ve seçerek bir kelimeyi kullanmak istiyorum, biz bir savaşın peşinde değiliz, biz bir operasyon kararı aldık." Erdoğan, basın toplantısı bittikten sonra kendisine yöneltilen, "ABD sınır ötesi operasyona yelil ışık mı yaktı yoksa sarı ışık mı?" sorusuna, "Işık demeyelim. En iyisi istihbarat paylaşımı diyelim. Sarı ışıkta tereddüt doğar. Ucu açık kalır. Onun için en iyisi istihbarat paylaşımı diyelim" yanıtını verdi.