Prof Özcan: Her zaman söylüyorum YÖK"ün yetkilerini azaltmak akıllıca olabilir. Bazı yetkilerin budanmasında fayda var.

Uludağ Üniversitesi"nin de üyesi olduğu Avrupa ve ABD"den 43 kurumun yer aldığı "Demokrasi için Üniversiteler Birliği"nin (Alliance of Universities for Democracy-AUDEM) düzenlediği konferanslar Bursa"da başladı. Toplantıya katılan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, demokratikleşme sürecinde YÖK"ün tasfiye edilmesinin akıllıca olmayacağını söyleyerek, “Her zaman söylüyorum YÖK"ün yetkilerini azaltmak akıllıca olabilir. Bazı yetkilerin budanmasında fayda var” dedi.

Konferansta "Demokrasinin Temel Kurumları Olarak Üniversiteler" başlıklı bir konuşma yapan Özcan, program öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sunumu hakkında bilgi veren Özcan, Türkiye"deki üniversitelerin tam olmasa da kısmen demokrasiyi yaşadıklarını söyledi. Bu konuda alınacak çok yol bulunduğunu vurgulayan Özcan, “Bugünkü konferansın önemli taraflarından birisi de üniversitelerin demokratik hayata ne katkısı olacağını ortaya çıkartmak. Üniversitelerin bu konudaki tecrübelerini birbirlerine aktarmalarını ve özellikle yardımlaşmalarını sağlamaktır” dedi. Demokratikleşmenin uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Özcan, öğrencileri bu sürece katmak gerektiğinin altını çizdi. Öğrenci konseylerinin daha iyi çalıştırılabileceğini söyleyen Özcan şöyle konuştu:

* BÜTÇE AYRILMALI: Karar alma sürecinde onlardan daha fazla yararlanabiliriz. Hali hazırda onların bütçeleri yok. Bu sene öğrenci konseyleri için üniversitelerimizin birer bütçe ayırması, bu sayede o arkadaşlarımızın toplantılarına diğer üniversite ziyaretlerini daha kolay yapmalarını sağlanacak.

Bunu yaparsak demokratikleşme sürecine kolayca katılmalarını sağlarız. Acil yapılması gereken bir şey. Öğrencilerin demokratikleşme sürecini her zaman uyanık tutmalıyız ve beslemeliyiz.

* DÜNYA SIRALAMASI: (Türk üniversitelerinin dünya sıralamasındaki yeri hakkındaki soru üzerine) Türkiye"deki üniversitelerin ilk 100"de olması çabası içinde değilim. Onun gerçekleşmesi tabi ki gururumuz okşar. Ben bizim üniversitelerimizin hemen hepsinde hangi kalitede eğitim verilmesi ve bu kalitenin herkes tarafından kabul edilebilir olmasını tercih ederim.

* REKTÖRLERİN YETKİLERİ: (Demokratikleşme sürecinde YÖK"ün tasfiye olup olmayacağı yönündeki soru üzerine) YÖK"ün tasfiye olması çok da akıllıca bir şey olmaz. Her zaman söylüyorum YÖK"ün yetkilerini azaltmak akıllıca olabilir. Gerçekten yetkileri itibariyle ilk kurulduğu yılların, dönemin özelliklerini taşıyan yetkiler var. O yetkilerin budanmasında belki fayda olabilir. Rektörlerimiz için de yetkilerinin budanmasında fayda var ama, bizim gibi ülkelerde böyle yüksek öğrenim planlaması yapacak, önümüzdeki 20- 30- 40- 50 yılları planlayacak, üniversiteler için politikalar belirleyecek bir kuruma ihtiyaç var. Bu YÖK veya başka bir kurum olur ama YÖK"ün yetkilerinde biraz azaltılma yapıldığı zaman YÖK böyle bir kurum olabilir./vatan