Avrupa Birliği'nin ilan ettiği Yeşil Mutabakat (Green Deal) uyarınca yakın gelecekte Avrupa'ya ihraç edilecek ürünlerden karbon vergisi alınmaya başlanacak. Bu düzenlemeye Türk şirketlerinin ne kadar hazır olduğunu ölçmek için bir çalışmaya imza atan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) dün raporun lansmanını düzenlenen çevrimiçi toplantıyla gerçekleştirdi. Lansmanda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeşil mutabakatın geleceği şekillendireceğini belirtti.

AB VERGİLENDİRECEK

Hisarcıklıoğlu özetle şunları söyledi: “Geleceğimizi şekillendirecek en önemli süreç Yeşil Mutabakat olacak. Odalarımızı, borsalarımızı, sektörlerimizi Yeşil Mutabakat sürecine hazırlıyor, kurumsal kapasitelerini geliştiriyoruz. KOBİ’lerin yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişi için çalışmalar yapıyoruz. AB Yeşil Mutabakatı’nın ana hedefi 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta olmaktır.  İthal ürünlerin AB pazarına girişinde bir tür vergiye tabi olması öngörülmektedir. Demir-çelik, çimento, alüminyum, elektrik, gübre gibi sektörleri kapsayan Yeşil Mutabakat’ın, ileride çok geniş bir alana ve alt sektörlere genişlemesi söz konusudur.

YEŞİL HİDROJEN MERKEZİ

Ticaret açısından sadece önlemler değil süreçler de ön plana çıkıyor. AB’nin kaynak çeşitlendirme hedefi Türkiye’nin önemini artırıyor, karşımıza yeni fırsatlar çıkıyor. Akdeniz havzası, yeşil hidrojenin üretimi ve ticareti için önemli bir havza olarak ön plana çıkıyor. Türkiye’nin önemli bir yeşil hidrojen üreticisi olma potansiyeli var. TOBB olarak yeşil dönüşümü tetikleyecek yatırımları ülkemize kazandırıyoruz.

'GERİYE DÖNÜŞ OLMAYACAK'

Emisyon ticaret sistemini nasıl düzenleyeceğimiz çok önemli. Bu sayede AB pazarındaki varlığımızı daha güçlü sürdürebiliriz. Bu dönüşüm Türkiye’yi doğrudan etkileyecek, ama bunu tehdit olarak algılamak yerine sadece AB ile değil tüm dünya ile ticaretimizi daha ileri aşamaya taşıyacak yeni bir fırsat olarak görmemiz mümkün. Yeşil dönüşüm için önümüzde yapılacak çok iş var, ama kapasitemizin, uyum kabiliyetimizin de hakkını vermemiz lazım. Sanayicilerimizin Yeşil Mutabakat’a uyumu kritik önem arz ediyor. Bu süreçte geriye dönüş olmayacak, artık bir yol haritamız olması lazım.”