Konya"nın Çavuş beldesinde çekilen, Elif ve Mehmet kardeşlerin oynadığı film "Mommo-Kız Kardeşim" gösterildiği her ülkeden ödülleri topluyor. Film, yerel oyuncu kadrosuyla Oscar ödüllü "Slumdog Millionare" filmini akıllara getiriyor.

Yönetmen Atalay Taşdiken"in 2008 yılında kendi memleketi olan Konya"nın Hüyük ilçesine bağlı Çavuş beldesinde, senaryosunu yaşanmış bir öyküden uyarlayarak çektiği ""Mommo-Kız Kardeşim"" filmi, dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen festivallerde başarılar kazanmaya devam ediyor. Anneleri ölen ve babalarının evlendiği kadının kendilerini istememesi üzerine hasta dedeleriyle birlikte yaşamaya başlayan iki kardeşin yaşamını konu alan filmin başrol oyuncuları Elif (9) ve Mehmet Bülbül (13) kardeşler, Hüyük ilçesindeki okullarına gidip, günlük hayatlarını sürdürüyor.

Yerel oyuncu kadrosuyla Oscar ödüllü ""Slumdog Millionare"" filmini akıllara getiren ve TRT ekranlarında da gösterilen ""Mommo-Kız Kardeşim"" filmi, Almanya, Ukrayna, Yunanistan, Ermenistan, Kazakistan, Arjantin gibi farklı ülkelerdeki festivallerde elde ettiği başarıların ardından kısa süre önce de İspanya"nın başkenti Madrid"de düzenlenen 8. Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkinler Film Festivali"nde de (FICI) jüri ödülüne layık görüldü.

"Türkiye bizi tanısın"

Filmin başrollerinde oynamasına rağmen bu güne kadar ilçe dışında kendisini tanıyan çok az kişi olduğunu ifade eden Mehmet, ""Ancak kendi çapımızda tanınıyoruz. Bu filme bizim de emeğimiz var, bizim de katkımız olduysa "tanınmaya da hakkımız var" diye düşünüyorum. Oynadığımız film sürekli ödül alıyor ancak biz ünlü gibi değiliz. Benzer bir film teklif edilirse oynamak isterim. Ancak bu filmin bana ve aileme maddi ve manevi anlamda önemli bir getirisi olmadı"" diye konuştu. Filmde küçük kız Ayşe"yi oynayan Elif ise sadece okuldaki arkadaşlarınca tanındığını anlatarak, Türkiye genelinde de tanınmak ve ünlü olmak istediğini bildirdi.

Kasabada yaşanmış bir hayat hikayesinden yola çıkarak hazırlanan filmin İran"dan Madrid"e, Ermenistan"dan Berlin"e kadar 30"a yakın ödül aldığına dikkat çeken Çiğdem, ""Yönetmenimiz Atalay Bey ile birlikte, Ayşe karakterini oynayan Elif"i bulabilmek için bölgede okul okul dolaştık. Bir kaç oyuncu dışında filmin tüm oyuncuları yerli halktan seçildi"" diye konuştu. ""Mommo-Kız Kardeşim"", gerçek bir yaşam öyküsünden sinemaya uyarlandı.

Kız kardeşi Ayşe"ye hem ağabey, hem baba, hem anne, hem de bir bilge olmaya çalışan 9 yaşındaki bir çocuk ile kardeşinin serüvenini konu alan ""MommoKızkardeşim"", yoksul, kimsesiz çocuk olma hallerini son derece duyarlı ve dokunaklı biçimde anlatıyor.

Mehmet ve Elif Bülbül gerçek yaşamlarında da tıpkı Oscar ödüllü "Slumdog Millionare" filmi gibi yoksul bir beldede yaşıyor ve yaşam mücadelesi veriyorlar. -vatan