Yönetmen, istihbarat ve terörizmi, doğu ile batı arasında geçiş yolu olarak kabul edilen bir ülkenin bakış açısından anlatıyor. Görevimiz Tehlike 4: Hayalet Protokolü ile aynı anda vizyona giren Labirent, Türkiye sinemasını aksiyon ve polisiye noktasında sınıf atlatıyor.

Sine-Yorum-Rasih YILMAZ

Açıkçası yerli sinema endüstrisinin ürünlerini yazmaya her zaman özen gösterdim. Bunun en büyük sebeplerinden biri de; olumlu veya olumsuz eleştiriyle bizim insanlarımızın emeğine saygı gösterip mücadelelerine ve gelişimlerine katkı sağlamak.

SINIRLARI ZORLAYAN YAPIM

Jan janlı fragman ve görsellerle bezenmiş yabancı yapımların peşinden gitmek, okuyan ve yazan için cazip görünse de bizim için aynı formül geçerli değil. Bu yüzden Görevimiz Tehlike 4'ten ziyade seyircinin Labirent gibi sınırlarını hem yapım, gerek yönetim, gerek senaryo açısından zorlayan eserleri izlemesi Türkiye sinemasına hem güven aşılayacaktır hem de ekonomik anlamda bir sonraki projeler için destek olacaktır.

Tolga Örnek, genel itibariyle temiz işçiliğiyle öne çıkan bir yönetmen. Belgesellerle sinemaya adım atan, ardından Gelibolu belgeseli ile dikkatleri üzerine çeken, Devrim Arabaları ve Kaybedenler Kulübü ile farklı tarzlarda ürün veren Örnek, Labirent'te 2003'te HSBC'nin bombalanması olayından esinleniyor: "Film, bir grup Türk istihbaratçısının ve onların terörist örgütü durdurma çabaları üzerine kurulu. Bu grup Fikret ve Reyhan adlı iki istihbaratçı tarafından yönetilir. Fikret, hayatında işinden başka hiçbir şeyi olmayan yalnızlığı seçmiş bir istihbaratçıdır. Reyhan ise ülkenin en iyi istihbaratçılarından biri olmasının yanında aile hayatıyla kariyeri arasındaki dengeyi korumaya çalışan bekâr bir annedir. Fikret açıkça dillendiremese de ikisinin ortak mücadeleleri ve yaşadıkları zorluklar onları bir araya getirir."

Türkiye sinemasının aksiyon ve polisiye filmlerdeki başarısızlığı aşikardır. Bunun belki de en büyük sebebi senaryodaki zaaflıkların bol efektlerle kurtarılmaya çalışılmasından kaynaklanıyor olmasıdır bizce. Örneğin Kurtlar Vadisi filmlerinde yurtdışından paraya kıyıp getirtilerek ortaya koyulmaya çalışılan patlama çatlama sahneleri, film içerisinde o kadar eğreti duruyordu ki yamalarla kotarılmış bir yapım olmaktan öteye gitmiyordu.

YENİ BİR PERDE AÇIYOR

İşte Örnek'in Labirenti bu tuzağa düşmeden sırtını sağlam senaryo ve yönetime dayandırarak Türkiye sineması adına yeni alanında yeni bir perde açıyor. Ayrıca karakter hikayelerinin dozajında ama derinlikli işlenmesi filmi popcorn modundan çıkarıyor.

Örnek, kamerasını bölgemizdeki casusluk dünyasına çevirdiği Labirent'te, istihbarat ve terörizmi, doğu ile batı arasında geçiş yolu olarak kabul edilen bir ülkenin bakış açısından anlatmaya çalışarak da farklı ama bizden bir gözün sahibi oluyor. Timuçin Esen ve Meltem Cumbul'un Gönül Yarası'ndan sonra oldukça başarılı bir performansla Labirent'te oyunculuklarını sergilemesi de seyirci için melankolik bir dejavu hissi yaşatıyor.
Sonuç mu? Görevimiz Tehlike 4 mü Labirent mi derseniz elbette önce Labirent izlenmeli. Ne de olsa bize ait ve bizim filmimiz.

Labirent

Yönetmen: Tolga Örnek

Oyuncular: Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Sarp Akkaya, Rıza Kocaoğlu

Teşkilatın kahramanı yeniden huzurlarınızda

Aksiyon serisi 'Görevimiz Tehlike'nin son halkası 'Mission: Imposible Ghost Protocol' yeni yılın hemen öncesinde bu hafta izleyiciyle buluşuyor. İki Oscar ödüllü Brad Bird'ün yönetip Tom Cruise ve J.J. Abrams'ın yapımcılığını üstlendiği filmde IMF, Kremlin'e bombalı saldırı düzenlemekle suçlanınca Başkan, Hayalet Protokolü'nü devreye sokar. Ethan Hunt ve teşkilatı IMF artık tanınmamaktadır. Herhangi bir kaynağı veya desteği kalmayan Hunt, teşkilatının adını temize çıkarmak ve başka bir saldırıyı önlemek için bir yol bulmak zorundadır. Hunt'ın bu göreve, şahsi amaçlarını tam bilmediği eski IMF arkadaşlarından oluşan bir takımla atılmaya mecbur olması işleri daha da karmaşık bir hâle sokar.

ESKİ TAKIM GÖREVDE

Filmde Tom Cruise, ajan Ethan Hunt olarak yine başroldeyken ona Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton, Michael Nyqvist, Vladimir Mashkov, Josh Holloway, Anil Kapoor ve Lea Seydoux'dan oluşan uluslararası bir oyuncu kadrosu eşlik ediyor.

Mission: Imposible Ghost Protocol
Yönetmen: Brad Bird
Oyuncular: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton

Sinemaseverler Emek için yürüyecek

Beyoğlu'nun ve Türk sinemasının simgelerinden Emek Sineması hakkındaki yıkılma tehlikesi bir süredir kamuoyunun gündeminde yer alıyordu. Projeye göre Emek Sineması'nın aynen korunup yeni binanın en üst katına taşınması planlanıyordu. Ancak Mimarlar Odası ve sinemaseverler projeye karşı çıkıyor. Mahkeme, yıkıma engel olan kararı kaldırdığı için Emek'in her an yıkımın başlama tehlikesi var. Sivil toplum örgütleri ise bugün Taksim Meydanı'ndan Emek Sineması'na doğru yürüyeceklerini açıkladılar.

‘SÜRE VERİLİRSE PROJE ÜRETİRİZ’

Bu arada konu ile ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Emek Sineması yıkılmayacak, aynen korunacak. Bu olay ile ilgili raporları herkes dikkatlice okusun" diye konuştu. Ayrıca tarihi Emek Sineması ve Serkildoryan Kompleksi'nın kurtarılması için ise bir umut belirdi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ezcacıbaşı, yetkililer zaman verirse, İKSV olarak Emek Sineması ve Serkildoryan Kompleksi için, proje önereceklerini söyledi. Böylece 'yıkılacak, yıkılmayacak, yerine AVM yapılacak' tartışmaları arasına sıkışan Emek Sineması ve Serkildoryan Kompleksi'nin kaderiyle ilgili ilk ciddi çözüm önerisi de ortaya konmuş oldu.