Yerli araba ve uçağa devlet ortak olacak...
 
Ekonomi ve istihdamı iyileştirecek üç ayaklı paket, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklandı. 
 
Hükümet tarafından hazırlanan yeni düzenleme çerçevesinde istihdam, teşvik ve yargı alanlarında değişikliğe gidiliyor. Teşvik sisteminde yapılacak düzenlemeler kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hayali olan yerli otomobil ve yerli uçağın hayata geçirilmesi için devlet bu tür projelere ortak olacak. Bazı gazeteciler ile makamında sohbet eden Bakan Ergün, ortamın daha da iyileştirilmesi için hazırlıkları devam eden üç ayaklı paketin detayları hakkında bilgi verdi. Ergün paketi şöyle anlattı:
 
ORTAK YAPIM YERLİ ARABA
Teşvik sistemi yeniden ele alınacak. Bu kapsamda yerli araba, yerli uçak üretimi, bilişim sektörü ile ilgili yatırımlar, 5 milyar dolarlık piyasası olan tablet bilgisayar ve akıllı tahtalar "odak proje" olarak değerlendirilecek ve bunlara farklı bir teşvik istemi uygulanacak. Özel sektör ya da yabancı sermayenin Türkiye'de bu yatırımları yapması için gerekirse devlet devreye girecek. Sektör geliştiğinde devlet, hisselerini satıp projeden çıkacak.
 
YARGI ENGELİ SONA ERİYOR
Yatırım ortamının iyileştirilmesi için yargı alanında düzenleme yapılacak. Özelleştirme davaları artık daha kısa sürede sonuçlanacak. 3 yıl sonra olumlu görüş bildirse de artık o özelleştirme ile ilgili bir ortam kalmıyor. Bu konuda bir süre sınırı gelecek. Yeni düzenleme ile yargı ÇED raporunun neresinde yer alacak bu belirlenecek. Yeni pakette bir itiraz süresi belirlenecek ve yatırımla ilgili ÇED raporuna itiraz edilecekse en başta edilecek. Bölge İdare Mahkemesi ve Danıştay da bu yatırımla ilgili kararı en başta verecek. İstihdam paketindeki düzenlemeler kapsamında sistemden en çok kadınlar yararlanacak.
 
Kıdem tazminatına yeni model
Kıdem tazminatı ile ilgili adımlar atılacak. Hem KOBİ'leri hem de çalışanları zora sokmayacak bir sistem gelecek. Bir fon oluşturulması gündemde. Kıdem tazminatı ödememek için insanları kayıt dışı çalıştıranlar var. Firma iflas etmişse çalışan tazminatı için muhatap bile bulamıyor. Yeni getirilecek sistemle bunlar ortadan kalkacak.
 
Doktor ve avukat zorunluluğu bitiyor
50 kişiden fazla işçi çalıştıran bir işletme, işyerinde avukat bulundurmak ve bu avukata baronun belirlediği ücreti vermek zorunda. Yeni getirilecek düzenleme ile avukat çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. İşyeri hekimliği de farklı düzenlenecek. Özellikle organize sanayi bölgelerinde her işletmede bir hekim bulunmayacak. İşletmeler bir araya gelerek ortak bir hekimden yararlanacak veya ortak bir sağlık merkezi kuracaklar.
 
sabah