Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Türk otomotiv sektörü her büyük yatırımı yapabilecek birikime ve sermaye gücüne sahip. Bu hükümet döneminde yeni bir yerli marka ve otomobili piyasaya çıkması için çalışmaları hızlandıracağız'' dedi.
 
Kanal 24'te yayınlanan ''Moderatör'' programında, Türk otomotive sektörünü de değerlendiren Ergün, Türk otomotive sanayisinin her büyük yatırımı yapabilecek birikime ve sermaye gücüne sahip olduğunu belirterek, ''Bu hükümet döneminde yeni bir yerli marka ve otomobili piyasaya çıkması için çalışmaları hızlandıracağız'' diye konuştu.
 
Türkiye'de otomotiv sektöründeki gelişmelerde son yıllarda büyük ivme kazanıldığını hatırlatan Ergün, şunları kaydetti:
 
''Türkiye'de otomotive sektöründe sermaye birikimi var, teknik elamanı var, yetişmiş iş gücü var, büyüyen bir pazar, büyüyen bir ekonomi var. Bunun yanı sıra gelir düzeyi artan bir toplum ve otomobil sahipliği düşük, otomobil sahibi olma arzusu son derece yüksek bir toplumuz. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Türkiye'nin iç pazarı bir milyon, sıfır otomobil tüketen bir iç pazar haline gelecek. Bu pazarın sadece üçte biri Türkiye'de geri kalanı ise ithal otomobillerden oluşuyor.''
 
''İthal markaların buradaki üretimleri toplumu tatmin etmiyor'' diyen Ergün, ''Bu başlı başına Türkiye'de yeni otomobil markası yatırımı yapılması için bir fırsat, bir teşvik. Türkiye'de büyük ve güçlü bir yan sanayi var. Birçok otomobil markasının parçaları Türkiye'de üretiliyor ve ihraç ediliyor. Bu büyüyen ekonomi, bu 50 yıllık birikimden sonra Türk otomotiv sanayinin topluma yerli bir marka ve yeni otomobiller yapması milli ve manevi bir görevdir. Türkiye bunu yapabilecek imkan ve olanaklara sahiptir. Bunun için bu bir odak proje olarak hükümet tarafından seçim bildirgemize de koyduğumuz bir proje olarak yer almaktadır'' şeklinde konuştu.
 
Yerli motor üretimi, markası ve modeli yaratmakla ilgili projelerin olduğunu ifade eden Ergün, bazı belirlenmiş spesifik alanlardaki üretimler için bir takım ilave teşvik unsurlarını geliştirerek, bu konuların hayata geçmesi için projelerin yakından takip edileceğini bildirdi.
 
CARİ AÇIK
Türkiye'nin cari açığı ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Ergün, önümüzdeki süreçte cari açığın Türkiye ekonomisi için bir tehdit olmaktan çıkacağını söyledi.
 
Ergün, şöyle devam etti:
 
''Bu dönem içerisindeki en önemli sorunlardan bir tanesi cari açık. Büyüme ve ihracatta olsun, hızlı bir şekilde yatırım ve ara mallarında olsun, üretiminde ciddi bir artış meydana geldi. Türkiye ekonomisi hakkında konuşanlar cari açıktan başka birşey konuşmuyorlar. Borç stoku, faiz oranları, enflasyon, bütçe açıkları, hakkında konuşulmuyor sadece carı açıkla ilgili konuşuluyor. Biz de buna odaklandık. Önümüzdeki dönemde hem ihracat odaklı ama bir taraftan da cari açığı önleyici önlemler alacağız. Önümüzdeki süreçte cari açık Türkiye ekonomisi için bir tehdit olmaktan çıkacaktır. Hükümet cari açık yönünden de eleştiriye açık tutulmayacak bir hale gelmiş olacaktır.''