Üreticilerin teker teker şirketlerini sattığına dikkat çeken Abdi İbrahim Üst Yöneticisi Candan Karabağlı, “Geçen yıl yüzde 25-30 civarında bir kur artışı oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu kur farkını vermesi gerekiyordu. Yerli şirketler birer birer satılıyor. Dayanamıyoruz” dedi.

Ekonomi Servisi - Abdi İbrahim Üst Yöneticisi (CEO) Candan Karabağlı, şu anda ilaç fiyatları konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu belirterek, “Geçen yıl yüzde 25-30 kur artışı oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kendi koyduğu kurala göre bu kur farkını vermesi gerekiyor” dedi.

ABD’nin Boston kentinde düzenlenen 2012 Uluslararası Biyoteknoloji Fuarı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Karabağlı, “Sanayiye sadece kurdan 1.5-2 milyar dolarlık yük geldi” diye konuştu. Karabağlı şunlara dikkat çekti:

Kur farkı dışında ayrıca SGK’nin yaptığı bir indirim oldu. 2009’da yüzde 20 civarında, 2010’un ve 2011’in sonunda yüzde 10 civarında indirimler yapıldı. Artık bıçak kemiğe dayandı. Yerli firmalar, teker teker şirketlerini satmaya başladı. Böyle olunca yerli sanayinin gelişmesine çok ciddi bir fırsat bırakmamış oluyoruz. Şu anda fiyatlar dünya ortalamasının çok altında. İlaçta dünyada en ucuz ülkelerden biri haline geldik.

Hem kur farkı ödenmemesi, hem de SGK’nin ilaç fiyatlarını indirmesi sektörü çok zor durumda bıraktı. Son 10 yılda 10’a yakın Türk ilaç firması yabancıların eline geçti. Şu anda teker teker gitmekte olduğumuz yol bu.

Türkiye çok önemli bir pazar. Nüfusunun yüzde 60’ı, 30’un altında, hayat yaşam süresi uzuyor. Kronik hastalıklar artacak. Dolayısıyla yabancı bu pazarı çok dinamik ve büyüyecek bir pazar olarak görüyorlar. Yabancı firmalar Türk şirketlerini satın alarak, ilerde bu olaylar düzeldiği zaman bunu finansman ederim diye bakıyor. Ancak yerli şirketlerin böyle bir finansman şansı yok.

Yatırım yaptığınız zaman eğer bu orijinal ilaç ise ortalama 10 yıl sonra, bu ilaç bir jenerik ise ortalama 3-4 yıl sonra piyasaya sürebiliyorsunuz. Orijinal ilaca 800 milyon-1.5 milyar dolar yatırım yapıyorsunuz ve 15 yıl piyasaya çıkıyor. Devlet bu yatırımı görmek istemiyor.