Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uzun süredir üzerinde çalıştıkları kömürün gazlaştırılması projesinde önemli mesafe aldıklarını belirterek, projeyle yaklaşık 1 milyar metreküp sentetik gaz (SNG) üretilebilineceğini ve bu gazı ihtiyaç halinde BOTAŞ'ın hatlarına da verebileceklerini bildirdi.
YERLİ KAYNAKLAR KULLANILACAK
Bakan Yıldız, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu ham petrol ve doğalgazın yerine kömür gibi yerli kaynakları koyabilmesinin önemli olduğunu ifade ederek, bu doğrultuda ülkedeki linyit rezervlerinin daha etkin işletilmesi için çaba harcadıklarını söyledi.
Kömürün başlı başına enerji kaynağı olarak kullanılmasının yanında teknoloji yardımıyla gazlaştırılarak kullanılmasının da mümkün olacağını vurgulayan Yıldız, Ar-Ge'ye yılda 8 milyon, proje toplamında ise 22 milyon lira kaynak ayıran Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun (TKİ) uzun süredir bu yöndeki bir proje üzerinde çalıştığını açıkladı.
9 EVDEN 1'İ SNG İLE ISINABİLECEK
Manisa'nın Soma ilçesinde devam eden kömürden sentetik gaz (SNG) üretimiyle ilgili çalışmanın Türkiye'de ilk niteliğinde olduğuna dikkati çeken Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi: ''SNG, doğalgazın kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılabilecek nitelikte bir gaz. Dünyada bu konuda farklı örnekler var. Amacımız bunu ülkemizde de ticari niteliğe kavuşturmak. Projeyle yaklaşık 1 milyar metreküp sentetik gaz üretmeyi planlıyoruz. Daha sonra hibrit bir çevrim santrali kurarak, hem elde edeceğimiz gazı hem de yerli kömürü bu santralde elektriğe dönüştüreceğiz. Hepsinden önemlisi de istenildiği zaman burada ürettiğimiz gazı BOTAŞ'ın hattına verebileceğiz. Ülkemizde konutlarda yıllık 9 milyar metreküp doğalgaz tüketildiği dikkate alındığında, üretileceğimiz gazın tüm konutlarda kullanılan doğalgazın yaklaşık 9'da 1'ine karşılık gelmesi ayrıca önemli.''
ETONOL VE METANOL DE ÜRETİLECEK
Bakan Yıldız, yerli kömürün değerlendirilmesi için kurulacak diğer bir tesisle de ithalatın yoğun olduğu etanol ve metanol üretiminin hedeflendiğini bildirerek, ''Yaptığımız araştırmalara ve tütün-alkol piyasasından alınan bilgilere göre ülkemizde yaklaşık 650 milyon litre etanol ve metanol kullanılıyor. Daha da önemlisi bunun tamamına yakını ithal ediliyor. Planladığımız üretimle, etanol ve metanol ithalini büyük ölçüde düşürebiliriz'' diye konuştu.
METANOLÜN TAMAMI, ETANOLÜN YÜZDE 70'İ İTHAL
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, etanol (etil alkol) kozmetik, kimya, ilaç ve gıda sanayiyle (alkollü içki üretimi) birlikte tıbbi amaçlı da kullanılabiliyor. 2011'de 105 milyon litre piyasaya arz edilen etanolün yüzde 70'i ithal edilirken yüzde 30'u yurt içinde üretildi.
Başta ağaç ürünleri sanayi olmak üzere, kimya, döküm, boya ve ilaç sanayi gibi alanlarda kullanılan metanol (metil alkol) ise geçen yıl 650 milyon litre piyasaya arz edildi. Yerli üretimin olmadığı metanol, son yıllarda motorine katılan biyodizel üretiminde de kullanılıyor.