Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Netaş’ın geliştirdiği yeni teknolojilerin tanıtıldığı toplantıda, Türkiye’de firmaların 2G’nin başlangıcında cep telefonu üretmeye başladıklarını hatırlatarak, o dönemde üretilen telefonların çok gösterişsiz olduğu yönünde eleştiriler yapıldığını hatırlattı.

CEP TELEFONLARININ ADINI TAKOZ KOYDUK

Acarer, ”Biz de cep telefonlarının adını tuğla, takoz koyduk. Bir süre sonra da hiçbirini kullanmadık. Şimdi düşünüyorum da aslında takoz dediğimiz telefonlar çok gösterişli hale gelebilirdi. Bu olay bize 30 milyar dolara patladı” diye konuştu. Acarer’in verdiği bu rakam ithal cep telefonlarına yapılan harcamaya karşılık geliyor.2G’de hiç üretim gerçekleştiremediklerini, 3G’de ise ülke olarak hata yapmadıklarını söyleyen Acarer, 4G’deki frekans seçimini çok doğru yapmak gerektiğini ifade etti. Türkiye’de mobil internet (genişbant) abonesinin 19 milyona yaklaştığını, “İnanıyorum ki 2015’te 30 milyona ulaşacağız” dedi.

300 MİLYON TL'LİK BİLİŞİM FONU YOLDA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilişim tarafında Ar-Ge fonunu oluşturduklarını ve uygulama esaslarını belirlediklerini ifade ederek, ”Yılda 300 milyon TL’ye kadar bir fon söz konusu olacak. Bu fon, sadece bilişime ayrılacak” dedi.

Bilişimde üç önemli hedef koyduklarını anlatan Bakan Yıldırım, şöyle deva etti: “Yüksek teknolojiye yoğunlaşacaksınız, yerli ürüne yoğunlaşacaksınız ve küresel marka oluşturacaksınız. Bunun için Ar Ge mi, yenilikçilik mi, kaynak mı ne lazımsa sağlanır. Akıl teri sonucu elde edilen ürünler bire on, bire yüz veriyor. Para, kaynak, katma değer orada.”