İttifak TDK güncel sözlüğünde “Anlaşma, uyuşma, bağlaşma”, diye tarif ediliyor. Geçtiğimiz genel seçimlerde Cumhur İttifakı vardı. Cumhur İttifakı, AKP ile MHP arasında Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimleri için yapılmıştı.

Yerel seçimlere yaklaşılırken yine siyasiler ittifak çalışmaları yapılıyor. Ancak yerel seçimlere yönelik ittifak çalışmalarında bazı siyasiler ve gazeteciler bu ittifakı yine Cumhur İttifakı olarak adlandırmaktalar. İşin doğrusu, bu ittifak söylendiği gibi Cumhur İttifakı değildir. Yerel seçimlere yönelik aday bazlı bir ittifak çalışmasıdır. Bu ittifak çalışmasının adı olsa olsa Seçim İttifakı olabilir. Cumhur İttifakı görevini gayet iyi yapmış, Sayın Cumhurbaşkanımızın seçilmesini sağlamıştır. Bu konuda Sapla samanı karıştırmamak lazım.

Yerel seçimlerde her yerleşim biriminin kendini özgü durumu ve nüfus yapısı oylamalarda etkili olur. Aday gözetmeksizin partilere oy verenler olduğu kadar partisine bakmaksızın beğendiği adaylara oy verenlerin sayısı da oldukça fazladır. O nedenle hesaplandığı gibi yerel ittifaklarda 1+1=2 etmeyebilir.

Çok partili dönem başladığından beri yerel seçimlerde açık veya örtülü ittifakların yapıldığı görülmüştür. Temayül, daha önceki seçimlerde hangi partinin adayı diğerine göre daha şanslı ise o partinin adayı gösterilir, diğer aday çekilir veya partisi tarafından başka bir etkisiz bir aday gösterilir, böylelikle yerel seçim ittifakı oluşturulmuş olurdu. Yerel seçimlere yönelik ittifak çalışmalarında gün geçmiyor ki yeni bir senaryo ortaya atılmasın. Her gün yeni bir heyecan, yeni bir değişiklik.

Şimdi gelelim Aydın’a. AKP ile MHP arasında uzunca bir zamandır ittifak tartışmaları almış başını gidiyor. Partilerin il örgütleri bile bu ittifakla söyledikleri sözlerin çoğunu ezbere konuşuyor. Kendi aralarında toplanıyorlar, değerlendiriyorlar, sonuç belli değil. MHP Büyükşehir adayını, Nazilli ve İncirliova adaylarını açıklamıştı, ama hesap Perşembe günü değişti. Bugün neler olacabileceğini kimse bilmiyor. Herkes antenleri Ankara’ya çevirmiş bekliyor. AKP’de ise hala sessizlik sürüyor. Söylenen AKP’nin MHP’ye Aydın’da jest yapacağı yönündeydi, değişip gitti, doğrusu da temayül olarak buydu. Ülkeyi yöneten veya yönetmeye çalışan partiler arasında jest yaptık, jest yapacak gibi söylemler kulağa hoş gelmiyor zaten.

Bu ittifak söylemlerine bakabilmek için son seçimlerde Aydın’da partilerin aldıkları oy sayılarına bakmak gerekir.

Önce 2018 Haziran seçimlerine bakalım.

CHP 248.000

AKP 238.000

İYİ PARTİ 108.000

HDP 68.000

MHP 59.000 oy almış görünüyor.

Büyükşehir Belediyesini elinde bulunduran CHP’ye en yakın parti sadece 10.000 oy gerideki AKP, yani Büyükşehir seçimini kazanma ihtimali en yüksek parti AKP olarak gözüküyor. MHP ise bu seçimde ancak beşinci olabilmiş durumda. CHP ile arasında 189.000 oy farkı var.

Diyebilirsiniz ki bu bir genel seçimdi, yerel seçimlerde durum farklıydı. O zaman Aydın 2014 yerel seçim sonuçlarına da bakalım.

CHP 285.000

AKP 190.000

MHP 140.000 oy almış görünüyor.

Bu seçim sonuçlarına baksak bile CHP ile MHP arasında neredeyse iki katından fazla fark var. Yine AKP en çok oy alan ikinci parti konumunda Ayrıca o seçimlerde İYİ PARTİ yoktu ve son seçimde aldığı oyların büyük kısmını da MHP’den aldığı düşünülürse durum daha belirginleşmektedir.

Eeeee, o zaman, “bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu“, diye sormazlar mı? Ayrıca bu seçimlerde dört milletvekili çıkaran ve16 yıldır ülkemizde tek başına iktidar olan Büyükşehir Belediyesi için AKP aday göstermeyecek, buna karşılık hiçbir milletvekili çıkaramayan ve ancak beşinci olabilen MHP Büyükşehir için aday gösterip bunun desteklenmesini isteyecek? Size de enteresan gelmiyor mu? Bize de enteresan gelmişti, dün yanlıştan döndüler.

Eğer söylendiği gibi tüm şartlar kendi lehine olan, ittifak yapmasa bile Büyükşehir Belediyesini kazanma ihtimali bulunan AKP aday göstermeseydi, MHP’nin adayını destekleseydi dünya siyasi tarihine geçecek ve bizim üniversitelerimizdeki siyasi tarih derslerine de iyi bir konu olacak bir olaya imza atmış olacaktı.

Elbette bizim enteresan bir siyasi yapımız ve kültürümüz var. Bu şartlarda kişilerin, seçmenlerin ne düşündüğü önemli olmayabilir. Bu iki partiye, AKP ve MHP’ye oy verenler kendini yönetecek olan kişileri kendileri belirlemeden, kendi düşüncesinde olmayan adaylara rahatlıkla oy verebilir, ama sonuçları olumsuz olurdu.

Bu arada iki yıldır mahalle mahalle dolaşan Germencik Belediye Başkanı’nın emeklerine yazık oldu. Demek ki partisi MHP ve AKP kurmayları Büyükşehir Belediye Başkanlığını kendisine büyük geleceğini düşünmüşler. Şimdi kendini Efeler’e yazdırmak isteyecek ama içindeki sıkıntıyı nasıl atacak, kendisi ve kendisine destek verenler Büyükşehir Belediyesi için AKP adayına içine sindirip oy verebilecek mi, süreç içerisinde göreceğiz.

Bugün yarın ittifak olur mu, olmaz mı, aday kim olur, kim nereye aday olur netleşir. Ama görünen şu ki, AKP ve MHP ittifak yapacağım derken günlerini bürolarında geçirdikçe sürekli puan kaybediyor, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu bu şartlarda seçimin tozunu attırır, ittifak olsa da olmasa da. Bir de İYİ PARTİ’nin Aydın Büyükşehir için aday göstermeyecek olması Özlem Çerçioğlu elini iyiden iyiye gösteriyor, Özlem Çerçioğlu şimdiden kazanacağı zafer için tebrikleri kabul etse yeridir. Neden mi, onu da önümüzdeki yazılara bırakalım.

Demokrasinin kötü olan bir yönü çoğunluğun tiranlığına dönüşmesidir. (Lord Acton)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR!