Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kızılcıhamam Kampı'nda 29 Mart yerel seçimlerinin startını vererek, bütün belediye başkan adaylarını 15 Ocak tarihine kadar açıklayacaklarını söyledi. Erdoğan, belediye başkanlarının belirlenmesinde toplumun bütün kesimlerinin görüşlerini alacaklarını vaat ederek, "Eğer bu hareket milletin hareketi diyorsak adaylarımızı da millet belirleyecektir." dedi.
Erdoğan, 13. İstişare ve Değerlendirme Kampı'nın kapanış konuşmasında yerel seçimlere yönelik mesajlar verdi. Erdoğan, kampta Türkiye'nin meselelerini değerlendirdiklerini; partilerinin ve hükümetlerinin yeni yılda takip edeceği yol haritasını ve yerel seçimler önce yapacakları çalışmaları ele aldıklarını söyledi.


AK Parti'nin Türk siyasetine önemli kavramlar, önemli uygulamalar kazandırdığını belirterek, "İstişare etmek, ortak akılla hareket etmek, parti içi demokrasiyi kurumsal hale getirmek AK Parti ile hayat kazandı. AK Parti kadar MYK, toplantılarını, MKYK toplantılarını, genişletilmiş il başkanları toplantılarını, milletvekili istişare toplantılarını düzenli olarak yapan, ailecek bir araya gelen, kendisini gözden geçiren, tartışan, müzakere eden başka bir parti yoktur." dedi.


Konuşmasının büyük bir kısmını yerel seçimlere ayıran Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:


"Sizlerin heyecanını, azmini, kararlılığını görünce benim de azmim ve heyecanım arttı. 29 Mart bu noktada çok daha farklı bir neticeye olumlu olarak gerçekleşecek ve bu şekilde farklı bir tablo olacaktır. Geride bıraktığımız 6 yıl içinde farklı bir gururu taşıyoruz. Türkiye'nin çözülemez denilen sorunlarını çözdük, aşılamaz denilen hedeflerini aştık. Rüya denilen projeleri de gerçekleştirdik. Bütün bunlardan önemlisi geleceğe yönelik umudumuzu, iyimser beklentilerimizi, hayallerimizi ilk günkü gibi muhafaza ediyoruz. Daha yapacağımız çok iş var bunun da bilincindeyiz."


AK Parti'nin Türkiye'yi kuçaklayan bir parti olduğunu anlatan Erdoğan, "Altı yıl boyunca biz uzak kavramını kabul etmedik. Altı yıl boyunca yapılamaz kavramını kabul etmedik. Ulaşılamaz, yapılamaz, gerçekleştirilemez, imkansız, bu tür mazaretmere asla sığınmadık. 780 bin kilometrekarelik coğrafyanın tamamına ulaşmanın gayreti içinde olduk." diye konuştu.


Erdoğan, 6 yıl öncesi Türkiye siyasetine hakim olan çaresizlik, atalet ve köhnemişliğin bu kadrolar tarafından kırıldığını belirterek, "Türk milleti, kendine hizmete adayan kadroyu yarın da şükranla, takdirle yadedecektir." dedi.


YEREL SEÇİMLERİN STARTINI VERDİ

Başbakan Erdoğan, 29 Mart'ta yapılcak mahalli seçimlerin startını verdiklerini belirterek, şunları söyledi: "Seçim takvimi de işlemeye başlıyor. Türkiye bir kez daha sandığa gidecek, demokratik tercihini yapacak. Kendisine hizmet edecek kadrolarını hür iradesiyle iş başına getirecek. 65 il, 750 ilçe, bin 350 civarında belde, 2 bin 300 civarında birimde halk belediye başkanları seçecek. Yedeklerle birlikte 500 bin yaklaşık kişinin seçimi yapılacak. Sadece bu rakam bile önümüzdeki seçimlerin ülkemiz acısından ne kadar hayati öneme haiz olduğunu gösteriyor. Seçimlerin huzur ve güven içinde yapılması için her türlü önlemi aldık, almaya devam ediyoruz. AK Parti olarak seçimlerin demokratik bir yarış içinde, demokrasiyi güçlendiren ve milletin hür iradesinin sandığa en sağlıklı şekilde yansımasını sağlayaıcı tavır içinde çalışmalırımızı sürdüreceğiz. 29 Mart seçimlerinin demokrasi tarihinde sendisine yer bulacak seçim olmasını temenni ediyorum."


"ÇARŞAMBA GÜNÜ 12 BÜYÜKŞEHİRDE TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILACAK"

Çarşamba günü AK Partili belediye başkanlarının bulunduğu 12 büyükşehir belediyesinde temayül yoklaması yapılacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:


"Bu temayül yoklaması ile özellikle o illerde belediye başkanlarımızın başarılı olup olmadığı, olumlu görünüp görünmediği, beşeri münasebetler noktasında halkımızın bakışını, bunları gerek kamouyu araştırmasıyla, gerekse il yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız, ilçe başkanlarımız, belediye meclis üyeleri, kadın, gençlik kollarımız, bunların katılımıyla temayül yoklamalarını yapacağız.


Ondan sonra milletvekili arkadaşlarımızla o ilin değerlendirmesini yapacağız. Bir karar vereceğiz. Bu karar, eğer, yola devam diyeceğimiz arkadaşlar kimlerse onları belirleyip bu arkadaşlara bu dönemde de seninle beraber yola devam ediyoruz açıklaması. Henüz karar veremediğimiz arkadaşlarımız varsa onlarla ilgili süreci biraz uzatacağız. Adayları göreceğiz.


Aday adayları ortaya çıksın bunları da bir görelim. Kişileri o makamlarda tutmak değil, kişileri öne çıkarmaktan öne partimizin başarısını sağlamaktır. Partimiz hangi aktörlerle, hangi başkanlarla daha başarılı olacaktır. İnanıyorum ki, arkadaşlar da bu araştırmaların sonuclarına saygı gösterecek ve ellerinden geleni yapacaklardır. Ben dava adamını böyle görüyorum. Böyle olması gerekir diye düşünüyorum."


Erdoğan, bayram sonrasındaki pazar günü ise 46 ildede büyükşehirlerde yapılan çalışmaların benzerini yapacaklarına işaret ederek, ilçelerde benzeri sürecin işleyeceğini anlattı. Erdoğan, en geç 15 Ocak'a kadar bütün belediye başkan adaylarını açıklayacaklarını söyledi.


ADAY ADAYLARINI CENTİLMENCE YARIŞA DAVET ETTİ

Bütün adayları centilmence, dostça, demokratik olgunluk içinde bir seçim yarışına davet eden Erdoğan, "Parolamız barış içinde bir yarıştır. AK Parti olarak bundan önceki seçimlerde oduğu gibi bu seçim sürecini de başından sonuna kadar demokratik teamüllere uygun olarak hoşgörü, karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde götürmeye kararlıyız." şeklinde konuştu.


"ADAYLARIMIZI MİLLET BELİRLEYECEK"

Belediye başkanlarının belirlenmesinde toplumun bütün kesimlerinin görüşlerini alacaklarını vaat eden Erdoğan, "Eğer bu hareket milletin hareketi diyorsak adaylarımızı da millet belirleyecektir. Sadece başkanları değil, AK Parti'nin adayını da millet belirleyecektir. Her bir adayımız kendiyle, kentiyle, kültürüyle, milletin değerleriyle barışık olacaktır.


Değişime, dönüşüme açık liyakat sahibi, proje, vizyon sahibi, dürüst, seven ve sevilen adaylar bizim listemizde yer alacaktır. Bizim gayemiz birlerini belediye başkanı yapmak, makam mevki sahibi yapmak değildir. Gayemiz, Türkiye'yi en küçük mahalli birimden başlayarak sorunları çözecek, güzelleşktirecek adayları iş başına getirmek istiyoruz. İnsanımızın taleplerini, beklentilerini, huzurlarını, sağlıklarını emanet edebileceği idarecileri iş başına getirmenni gayreti içinde olacağız.


Bütün adaylarımızın bu noktaya dikkat etmesini istiyor, önemsiyorum. Şehircilik ve mimarlık alanında da dünyaya örnek teşkil eden medeniyetin mensuplarıyız, biz sıradan bir ülke, millet değiliz. Bu noktada bastığımız yer çok farklı. İnsanımız çok farklı. Ecdadımızın yaptıklarına baktığımızda ortaya koyduğu eserler çok farklı. Dünyaya bakışımız o pencereden değil. Hala farklı pencereden bakıyoruz. Adeta köle edasıyla bakanlar var. Grururlu, onurlu bakacağız."


Konuşmasında belediye başkan adaylarının önceden projelerini hazırlamalarını da isteyen Erdoğan, "Geldiğiniz zaman ilk 3 ayda işin temelini attın. Üç aydan sonra seni şehir yemeye başlar. Ondan sonra belediye başkanı olarak patinaj yapmaya başlarsın. İlk 3 ayda ne yapcağını bileceksin ve hemen de adımları atacaksın. Bunun raconu bu." diye konuştu.