2014 yılının Mart ayında yapılacak seçimlerin, hazırlıkların kış aylarına denk gelmesi sebebiyle erken bir tarihe çekileceği kulislerde bir süredir konuşuluyordu. Yerel seçimler in 6 ay öne çekilmesi için somut adım atıldı ve 2013 sonbaharında sandığa gitme önerisi geçtiğimiz haftalarda Başbakan'a sunuldu.

Başbakan Erdoğan 'ın hava koşulları sebebiyle seçim tarihinin kıştan önceye çekilmesi önerisine sıcak baktığı belirtildi. Fakat düzenleme için AK Parti ısrarcı olmayacak. Eğer muhalefet onay vermezse seçimler zamanında gerçekleşecek. Muhalefet de öne almayı desteklerse yerel seçim ler 2013 sonbaharında yapılacak.

Gözler muhalefette. Çünkü bunun için anayasada geçici madde ile düzenleme gerekiyor. Muhalefetten ilk destek Mhp'den geldi. Mhp Lideri Devlet Bahçeli "bizce uygun" dedi. Ama gerekçesi hava şartlarından farklıydı.

CHP ve BDP'nin de sıcak bakması halinde yerel seçim tarihi 6 ay öne çekilecek. Bu takdirde 2013'ten itibaren 3 yıl üst üste seçim yapılacak. 2014'te Cumhurbaşkanı seçimi, 2015'te ise genel seçimler olacak.

Ekim'de meclis açılır açılmaz Büyükşehir Belediye Kanunu 'nun görüşülmesi bekleniyor. Böylece yerel seçimlere 13 il daha büyükşehir belediyesi statüsünde katılacak.