Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) ''Balyoz Planı'' davasına bakacak olan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Zafer Başkurt ile ''Hrant Dink cinayeti davası''nın görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak'ın başka görevlere atamasına ilişkin, ''Kurulun benim katılmadığım oturumunda, müzakerelere katılan tüm üyelerin bu iki başkanın mevcut mahkemelerdeki görevinden başka yere atanması konusunda görüş birliği oluşmuştur'' dedi.

Sadullah Ergin, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Hırvat İş Konseyi toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''HSYK'nın son yaptığı atamalar bugün gündemin ana maddesini oluşturdu. Özellikle davanın hemen öncesinde böyle bir atamanın yapılmasını, siz bakan olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna Ergin, şu yanıtı verdi:

''Bir yılı aşkın bir süredir yapılmakta olan bir soruşturmanın sonucu, Kurulun önüne getirilmiştir. Kurulun benim katılmadığım oturumunda yapılan müzakerelere katılan tüm üyelerin, bu iki başkanın mevcut mahkemelerdeki görevinden başka yere atanması konusunda görüş birliği oluşmuştur. Burada altı çizilmesi gereken nokta, kurula katılan tüm üyelerin bu mahkeme başkanlarının mevcut görevlerine devam etmesinin sakıncalı olacağı ve başka yerde görevlendirilmesi konusundaki görüş birliğidir. Bu önemlidir. Soruşturma şu anda devam etmektedir. Soruşturmayı yürüten teftiş organı, tedbir uygulanmasını talep etmiştir. Bu anlamda, yapılan işlem bundan ibarettir. Bu aşamada, soruşturmanın içerisine dönük olarak bir şeyler söylemek çok doğru değil kanaatimce. Ama tekraren ifade ediyorum, Kurulumuzun tüm üyeleri, bu mevcut başkanların, alınan başkanların bu görevden alınması konusunda görüş birliği içerisindedir. Bu önemli bir durumdur ve bunun göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum.''

Adalet Bakanı Ergin, görevden alınmadan ziyade, bunun zamanlamasının ön plana çıktığına ilişkin değerlendirme üzerine de ''Kurulda görev yapan tüm arkadaşlarımızın aynı kanaatte olması, bir anlam ifade etmeli. Yapılmakta olan soruşturmanın geldiği aşama, soruşturma dosyasındaki bulgular, deliller... Bunları bilmediğiniz için bunları soruyor olabilirsiniz, ama bu dosya, soruşturma dosyasını kastediyorum, oldukça önemli bir dosya. Bu aşamada daha fazla bilgi verme şansım yok, ama kanaat uyandırması için ifade ediyorum. Kuruldaki tüm üyeler, bu başkanların bu görevde bulunmaması gerektiği konusunda görüş birliği içerisindedir'' diye konuştu.

Soruşturma konusu olayın, daha önce HSYK gündemine gelip gelmediğine yönelik bir soru üzerine Ergin, Teftiş Kurulunun tedbir talebinde yeni bulunduğunu belirterek, ''Dolayısıyla, o iddialar doğru değil. Aslında önceki HSYK Başkan Vekilimiz Sayın Kadir Özbek de bu iki başkanın değiştirilmesi konusunda görüş bildirmişti daha önce. Ancak kararname tamamlanamadığı için gerçekleşmemişti'' dedi.

Bakan Ergin, dünkü toplantıya katılmadığı hatırlatılarak ''Bundan sonra atamaların olduğu toplantılara katılmayacak mısınız?'' sorusu üzerine, Bakanlığın yoğun yasama faaliyetlerinin söz konusu olduğunu, Parlamentodaki yasama çalışmalarının Anayasa değişikliğinden kaynaklı uyum yasalarının hazırlanması, bunların komisyon ve genel kurul çalışmaları dolayısıyla yoğun bir dönem geçirdiklerini söyledi.

Ara ara, toplantılara katılmayı istediğini, ancak şu ana kadar pek katılamadığını ifade eden Ergin, belki bütçe görüşmelerinden, uyum yasaları çıktıktan sonra ara ara katılma olanağı bulabileceğini kaydetti.

-KAYSERİ BELEDİYESİNE İLİŞKİN YOLSUZLUK İDDİALARI-

Adalet Bakanı Ergin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği, Kayseri Belediyesindeki yolsuzluk iddialarının sorulması üzerine de şunları söyledi:

''Ana muhalefet partisi genel başkanının, çok daha ciddi verilere dayalı olarak, bilgilere ve gerçeklere dayalı olarak konuşması gerektiğine inanıyorum. Her duyduğunuzu, her söyleneni araştırmadan, tahkik etmeden söylerseniz, sonrasında çok mahcup olursunuz. Ben, bu tarzın, bu üslubun doğru olmadığını ifade ediyorum. Dün, Büyükşehir Belediye Başkanı'mız gerekli cevapları vermiştir. Bu anlamda, insanların şahsiyetiyle, haysiyetiyle, onuruyla bu kadar kolay oynanabilmesi doğru bir yaklaşım tarzı değildir. Söyleyeceğim budur, şu aşamada.''

AA